Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, 'trădată' de un mare aliat - SUA cumpără 91 de avioane din epoca sovietică, la preț de mașini second-hand, tocmai din Kazahstan

avioane mig

Statele Unite au achiziționat 81 de avioane de luptă din epoca sovietică din Kazahstan, potrivit Kyiv Post.

Kazahstanul, care își modernizează flota aeriană, a scos la licitație 117 avioane de vânătoare și bombardiere din epoca sovietică, inclusiv interceptoare MiG-31, bombardiere de luptă MiG-27, avioane de luptă MiG-29 și bombardiere Su-24 din anii 1970 și 1980.

Valoarea declarată a vânzării a fost de un miliard de tenge kazah, adică 2,26 milioane de dolari, a precizat The Post.

„Statele Unite au cumpărat 81 de avioane de luptă învechite”, a precizat canalul ucrainean de Telegram Insider UA, potrivit Post.

Motivul care a stat la baza achiziției americane rămâne nedeclarat, a precizat Post, dar a ridicat posibilitatea utilizării lor potențiale în Ucraina, unde sunt în serviciu avioane similare.

Vânzarea a fost făcută prin intermediul unor companii offshore, a precizat Reporter, un site de știri în limba engleză din Rusia.

Avioanele ar fi utile în Ucraina

Având în vedere dependența continuă a Ucrainei de armele din epoca sovietică, avioanele ar putea servi fie ca sursă de piese de schimb, fie ar putea fi desfășurate strategic ca momeli pe aerodromuri, a precizat Post.

MiG-31 a fost un interceptor supersonic conceput pentru a apăra spațiul aerian sovietic, potrivit Airforce Technology. Acesta a jucat un rol critic în timpul Războiului Rece.

Derivat din MiG-23, MiG-27 a fost un avion de atac la sol și a intrat în acțiune în conflicte precum Războiul sovietic-afgan.

Agilul MiG-29 a excelat în lupta aer-aer. A fost exportat pe scară largă și rămâne în serviciu în cadrul unor forțe aeriene.

În ciuda vârstei sale, Su-24 - un bombardier tactic pentru toate timpurile - rămâne în serviciu în cadrul mai multor forțe aeriene, inclusiv în cadrul Forțelor Aerospațiale Ruse și al Forțelor Aeriene Ucrainene.

Relația Rusia-Kazahstan

Kazahstanul, fostă parte a Uniunii Sovietice, a menținut legături strânse cu Rusia și, din punct de vedere istoric, a fost unul dintre cei mai puternici aliați ai acesteia. Dar relația dintre cele două țări s-a schimbat de când Rusia a invadat Ucraina, Kazahstanul aliniindu-se mai mult cu Occidentul, atrăgând furia unora din Rusia.

Dar eforturile țării din Asia Centrală de a-și moderniza capacitățile militare coincid cu angajamentul său tot mai mare cu națiunile occidentale, semnalând o îndepărtare de legăturile istorice cu Moscova, potrivit analizei Kyiv Post.

Vizita președintelui Kassym-Jomart Tokayev în Germania în 2023 a subliniat angajamentul Kazahstanului față de sancțiunile internaționale împotriva Rusiei.

Kazahstanul și națiunile occidentale dau dovadă de o cooperare din ce în ce mai mare, angajamentele diplomatice recente incluzând o vizită a ministrului britanic de externe David Cameron la Astana, capitala țării.

Secretarul de stat Antony Blinken a vizitat țara din Asia Centrală în martie 2023, unde a declarat că SUA "sprijină ferm suveranitatea Kazahstanului, independența sa, integritatea sa teritorială", potrivit agenției de presă AFP.

Kazahstanul poate deveni o țintă

Unii dintre propagandiștii ruși deschiși au sugerat că Rusia ar trebui să se uite în continuare la Kazahstan după invazia sa în Ucraina.

Un comentator notabil al televiziunii ruse, Vladimir Solovyov, a declarat că țara sa "trebuie să acorde atenție faptului că Kazahstanul este următoarea problemă, deoarece acolo pot începe aceleași procese naziste ca în Ucraina".

Acordurile privind comerțul, educația, mediul și aprovizionarea cu minereuri reflectă aprofundarea legăturilor dintre Kazahstan și națiunile occidentale, în timp ce acestea navighează printre provocările geopolitice reprezentate de țări vecine precum Rusia, China, Afganistan și Iran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.