Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia Unită, partidul de guvernământ din Federaţia Rusă, a suferit două înfrângeri neobişnuite în alegerile regionale

alegeri rusia

Rusia Unită, partidul de guvernământ din Federaţia Rusă, a suferit două înfrângeri neobişnuite în alegerile regionale, în care candidaţii săi pentru funcţia de guvernator au fost învinşi de candidaţi naţionalişti, într-un context de nemulţumire faţă de reforma sistemului de pensii, informează AFP, potrivit Agerpres.

După un prim tur la 9 septembrie, marcat de cel mai puternic declin al Rusiei Unite (partidul pro-Kremlin) în ultimii zece ani, un al doilea tur de scrutin a avut loc în două regiuni duminică. 

În regiunea Vladimir, la est de Moscova, a câştigat alegerile cu 57,03% din voturi Vladimir Sipiaghin, candidatul LDPR (Partidul Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski), devansând-o pe guvernatoarea la final de mandat Svetlana Orlova (Rusia Unită), care a candidat la propria succesiune, obţinând 37,46% din sufragii. 

În regiunea Habarovsk, în Extremul Orient rus, candidatul LDPR, Serghei Furgual, a câştigat scrutinul cu 69,57% din voturi. Contracandidatul său, actualul guvernator Viaceslav Şport, reprezentant al puterii, nu a obţinut decât 27,97% din voturi, potrivit cifrelor publicate de Comisia Electorală Centrală. 

Ambele tabere au denunţat fraude, dar preşedinta Comisiei electorale, Ella Pamfilova, a declarat că nu a remarcat încălcări ale normelor electorale care ar fi putut schimba rezultatul votului. 

Deşi partidul susţinut de preşedintele Vladimir Putin a câştigat în primul tur de scrutin în majoritatea regiunilor unde au avut loc alegeri pentru funcţia de guvernator, acesta a fost pus în dificultate în patru regiuni ruse. 

Rezultatul alegerilor din regiunea Primorsk, vecină Habarovskului, unde câştigase candidatul pro-Kremlin, a fost anulat de Comisia Electorală joi, după constatarea unei fraude masive la urne, o premieră pentru un scrutin la acest nivel de la sosirea la putere a lui Vladimir Putin în anul 2000.

Citește și: ALERTĂ - Preşedintele Republicii Moldova, suspendat din funcție pentru a 4-a oară

În cel de-al doilea tur organizat la 16 septembrie, guvernatorul din Primorsk la final de mandat Andrei Tarasenko, care a candidat la propria succesiune, l-a învins pe comunistul Andrei Işcenko cu un punct procentual, iar după numărarea a 95% din voturi, l-a devansat cu 1,5%. Comuniştii au denunţat fraude, iar candidatul comunist chiar declarase greva foamei, dar apoi a renunţat. 

Cel de-al doilea tur în Hakasia (republică din sudul Siberiei) a fost amânat pentru 7 octombrie după retragerea neaşteptată, vineri, din cursă a candidatului Rusiei Unite, Viktor Zimin, oficial din motive de sănătate, în condiţiile în care nu a obţinut decât 32% din voturi în primul tur de scrutin, fiind devansat de contracandidatul său comunist, care a acumulat 45% din voturi. 

Alegerile se desfăşoară pe fondul nemulţumirii provocate de reforma pensiilor, care prevede majorarea vârstei de pensionare. 

Acest subiect foarte sensibil a provocat numeroase manifestaţii, în special la apelul Partidului Comunist, şi a afectat popularitatea lui Vladimir Putin, care a anunţat la sfârşitul lunii august o modificare a respectivei măsuri. Astfel, vârsta de pensionare la femei se va majora de la 55 la 60, în loc de 63, aşa cum se anunţase iniţial, dar vârsta de pensionare pentru bărbaţi rămâne de 65 de ani, fără schimbare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.