Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia va construi o bază militară în insulele disputate Kurile

kurile

Rusia intenţionează să construiască o bază militară în Kurile, un grup de insule în Pacific, a anunţat joi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de Interfax, preluat de Reuters.

Această decizie a Moscovei riscă să agraveze relaţia deja tensionată cu Tokyo, care revendică apartenenţa a patru insule anexate de URSS la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după capitularea forţelor nipone. 

Problema suveranităţii asupra Kurilelor de Sud sau Teritoriilor din Nord, aşa cum sunt numite de Japonia - Kunashiri, Etorofu, Shikotan şi Habomai (aproximativ 5.037 km2 în total) - reprezintă principalul obstacol în calea semnării unui tratat de pace între Rusia şi Japonia. 

Rusia construieşte sau intenţionează să construiască o serie de noi baze militare în Arctica, în insulele Wrangel, Kotelny şi Cape Schmidt. 

Ministrul rus al apărării a confirmat joi că Rusia a ajuns la finalul construcţiei bazei sale militare din Arctica. Rusia anunţase anterior că este pe cale să termine construirea unei mari baze militare în Arctica, unde 150 de soldaţi vor putea trăi în mod autonom timp de un an şi jumătate. 

'Construirea bazei, situată pe insula Terra Alexandra în arhipelagul Franz Joseph, pe paralela 80 nordică, 'este terminată în procent de 97%', şi-a exprimat satisfacţia ministerul într-un comunicat, citat marţi de AFP. 

'Va fi o bază mare, cum nu a existat în perioada sovietică, ce va fi înzestrată cu echipamente moderne şi cu toate facilităţile necesare', a afirmat Şoigu, într-un discurs susţinut joi la Societatea Geografică Rusă. Formarea Grupului arctic al armatei ruse urmează să fie finalizată către 2018, a mai indicat el. 

Rusia încearcă să-şi consolideze prezenţa militară în această regiune bogată în hidrocarburi, râvnită şi de alte ţări, precum Canada şi Norvegia. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.