Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia va dezvolta un proiect gigant privind Convenţia Mării Caspice

lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat marţi un acord istoric asupra unui proiect de text al Convenţiei Mării Caspice, în urma negocierilor purtate cu omologii săi din Azerbaidjan, Iran, Kazahstan şi Turkmenistan, informează agenţia EFE. 'Vă anunţ cu mare satisfacţie că am găsit soluţii pentru toate chestiunile cheie. Textul convenţiei este practic pregătit', a spus Lavrov în faţa presei. El a subliniat că marţi cele cinci state riverane Mării Caspice au pus punct final celor 20 de ani de tratative dificile privind definirea statutului juridic al acestei mări.

Lavrov şi-a manifestat speranţa că textul final al convenţiei va fi semnat la summitul Caspicii, programat să se desfăşoare în Kazahstan în prima jumătate a anului viitor. Conform tratatelor din anii 1921 şi 1940, Marea Caspică a fost împărţită între Rusia şi Iran, dar dezintegrarea Uniunii Sovietice a făcut ca aceste tratate să devină caduce ca urmare a apariţiei noilor state Azerbaidjan, Kazahstan şi Turkmenistan.

Acestea din urmă au acceptat o delimitare a suveranităţii asupra Mării Caspice conform Convenţiei privind Dreptul Mării, dar Iranul a preferat mereu un condominium între toate statele riverane sau împărţirea ei în cinci părţi egale. Cheia constă în definirea Caspicii ca fiind un lac sau o mare, întrucât de aceasta depinde împărţirea ei şi a imenselor rezerve de petrol şi gaze descoperite acolo. Dacă se va considera că este un lac, atunci cele cinci state ar trebui să-şi împartă în mod egal resursele şi beneficiile exploatării lor. În schimb, dacă va fi considerată o mare, aceasta ar implica o delimitare proporţională între ţările riverane a platoului continental şi a zonei economice exclusive pe o suprafaţă plecând de la litoralul fiecăreia, conform Agerpres.

În cel de-al doilea caz, Iranului i-ar reveni numai 13% din Marea Caspică şi sectorul cel mai puţin bogat în resurse, experţii estimând că mai mult de jumătate din rezervele de petrol se găsesc în zona care ar ajunge astfel sub controlul Kazahstanului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.