Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia va fi invitată la festivităţile dedicate Zilei Z/ Vladimir Putin, interzis

normandia

Rusia va fi invitată la festivităţile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia (Franţa) la începutul lunii iunie, dar nu şi preşedintele său, Vladimir Putin, din cauza "războiului de agresiune" rusesc în Ucraina, a anunţat marţi Mission Liberation, care organizează evenimentul, notează Agerpres.

"Având în vedere circumstanţele (ofensiva rusă în Ucraina), preşedintele Putin nu va fi invitat să ia parte la comemorările debarcării din Normandia", au precizat organizatorii, conform AFP.

"Rusia va fi, totuşi, invitată să fie reprezentată, pentru ca importanţa angajamentului şi a sacrificiilor poporului sovietic, precum şi contribuţia sa la victoria din 1945, să fie onorată", a adăugat Mission Liberation.

Nu au fost oferite detalii cu privire la nivelul la care Rusia ar putea fi reprezentată la aceste comemorări din Normandia, în nord-vestul Franţei.

Vladimir Putin a fost invitat la celebrările celei de-a 70-a aniversări din iunie 2014, în pofida anexării Crimeei cu trei luni înainte, în semn de recunoaştere a tributului greu plătit de Rusia în lupta împotriva nazismului.

Preşedintele rus şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko au vorbit pentru prima dată la acea vreme, în plină revoltă pro-rusă în estul Ucrainei, pe care Occidentul a acuzat Moscova că a încurajat-o şi chiar că a orchestrat-o în mod direct.

Întâlnirea, la care au participat preşedintele francez şi cancelarul german de la acea vreme, Francois Hollande şi Angela Merkel, a deschis calea unor discuţii între cele patru ţări, în aşa-numitul format "Normandia", pentru a încerca să găsească o ieşire la criza ucraineană, care a continuat până la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Pe de altă parte, Vladimir Putin nu a fost invitat la cea de-a 75-a aniversare a Zilei Z, în 2019, când situaţia din estul Ucrainei s-a acutizat. El a declarat atunci că nu a fost "absolut deloc o problemă" (faptul că nu a fost invitat), iar Moscova i-a cerut Franţei să nu "exagereze" importanţa debarcării Aliaţilor, amintind cele 27 de milioane de morţi sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Din punct de vedere istoric, Franţa a invitat întotdeauna la ceremonie ţările ale căror contingente au debarcat în Normandia. În trecut, invitaţia a fost extinsă şi la Federaţia Rusă", explică Mission Liberation.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.