Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii pregătesc Legiunea afgană. Membrii fostelor forțe speciale afgane fugiți în Iran sunt recrutați de Grupul Wagner

Reddit
comando soldati afgani

Rusia încearcă să recruteze forţe speciale afgane, pentru a lupta în Ucraina, potrivit agenţiei de presă Associated Press. Moscova vrea să atragă soldaţii afgani de elită, care au lucrat alături de trupele americane, în cei 20 de ani de conflict din Afganistan, pentru a se alătura unei "legiuni străine", în schimbul unui salariu atractiv de 1,500 euro pe lună şi promisiunea protecţiei pentru ei şi familiile lor.

Majoritatea acestor soldaţi au părăsit Afganistanul îndreptându-se către Iran, după retragerea haotică a SUA, în 2021. Ei nu se pot întoarce acasă, întrucât riscă să fie ucişi de talibani.

"Ei nu vor să lupte, dar nu au de ales", a declarat generalul afgan Abdul Raof Arghandiwal, adăugând că membrii trupelor de comando afgane se tem cel mai mult de deportarea în Afganistan.

Recrutarea este condusă de forţa rusă de mercenari din umbră, Wagner Group, iar un fost comandant al forţelor speciale afgane care a trăit în Rusia şi cunoaşte limba este, de asemenea, implicat.

Soldaţi americani care au luptat alături de forţele speciale afgane avertizează de mai multe luni că intenţia talibanilor este să îi ucidă pe aceştia şi că ei s-ar putea alătura inamicilor SUA, pentru a rămâne în viaţă sau din răzbunare.

"Nu am scos aceste persoane de acolo aşa cum am promis, iar cum acest lucru se întoarce împotriva noastră", a declarat Michael Mulroy, un fost ofiţer CIA care a lucrat în Afganistan. El a adăugat că trupele de comando afgane sunt extrem de bine antrenate şi luptători feroce.

"Nu aş vrea să îi văd în niciun câmp de luptă şi cu siguranţă nu luptând contra ucrainenilor".

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitării de a comenta pe marginea acestor informaţii.

Un purtător de cuvânt al lui Evgheni Prigojin, fost bucătar al lui Putin, care a recunoscut, recent, că este fondatorul Wagner Group, a respins ideea unui efort de a recruta foşti soldaţi afgani, calificând-o drept "un nonsens nebunesc".

Serviciile de informaţii militare britanice estimează că 1.000 de mercenari Wagner se află în prezent în Ucraina. Prezenţa lor a fost documentată în Ucraina, Siria şi ţări africane, unde au fost acuzaţi de crime de război şi abuzuri împotriva drepturilor omului. Un oficial de rang înalt al Departamentului american al Apărării a declarat că astfel de recrutări nu ar fi surprinzătoare, în condiţiile în care Wagner a încercat să înroleze soldaţi în mai multe alte state.

Nu este clar câţi membri ai forţelor speciale afgane sunt "curtaţi" de ruşi, însă unul dintre aceştia a declarat pentru Associated Press că comunică prin serviciul de chat WhatsApp cu aproximativ 400 de soldaţi care analizează ofertele.

"Credeam că ar fi putut fi creat un program special pentru noi, dar nimeni nici măcar nu s-a mai gândit la noi", a declarat un fost membru al trupelor de elită afgane, care a solicitat anonimat, întrucât se teme pentru el şi familia sa. "Pur şi simplu ne-au lăsat pe toţi la mâna talibanilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.