Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruşii anunţă discuţii pentru încetarea focului în Siria

twitter.com
siria atentat blast

Armata rusă a anunţat miercuri că a început să discute despre o încetare a focului în Siria cu grupări rebele din cinci regiuni, în contextul în care un armistiţiu ar urma să intre în vigoare vineri, la ora 22,00 GMT, în conformitate cu acordul convenit recent între Moscova şi Washington.

Militarii ruşi 'discută deja cu reprezentanţii grupărilor (rebele) din diferite localităţi din provinciile Hama, Homs, Lattakia, Damasc şi Deraa', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, într-un comunicat citat de AFP. RIA Novosti scrie, citându-l tot pe generalul Konaşenkov, că centrul rus de coordonare pentru reconcilierea părţilor implicate în conflictul din Siria, creat de Moscova la baza sa aeriană Hmeymim, a primit din cele cinci provincii înştiinţări din partea grupărilor rebele că sunt pregătite de armistiţiu.

Generalul Igor Konaşenkov anunţa marţi că Rusia a creat la baza sa aeriană Hmeymim, situată în provincia Lattakia, un centru de coordonare ce are ca obiectiv facilitarea procesului de reconciliere între reprezentanţii autorităţilor de la Damasc şi cei ai opoziţiei siriene, cu excepţia grupărilor teroriste Statul Islamic şi Frontul al-Nosra. Centrul a difuzat în toată Siria un număr de telefon şi o adresă de email, destinate să primească apeluri din partea reprezentanţilor autorităţilor locale şi ai grupărilor armate care sunt gata să înceteze ostilităţile şi să înceapă negocieri de pace, a mai indicat generalul rus.

În paralel, armata rusă a transmis date şi informaţii SUA 'aşa cum este prevăzut în acordul ruso-american privind încetarea focului în Siria', dar Moscova nu a primit, până în prezent, 'niciun fel de date din partea partenerilor săi americani', a precizat reprezentantul Ministerului rus al Apărării. AFP notează că Moscova îşi continuă ofensiva sa diplomatică pentru a face ca armistiţiul să intre în vigoare şi să fie respectat, dând asigurări că va face tot ceea ce este 'necesar' pentru ca regimul de la Damasc să-şi întrerupă acţiune sale militare. Preşedintele Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că SUA, care sprijină grupările rebele, vor face 'acelaşi lucru' cu acestea. În cadrul unei convorbiri telefonice avute miercuri cu liderul de la Kremlin, preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a declarat 'pregătit' să respecte regimul de încetare a focului, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.