Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii au 'invadat' Turcia: 'Antalya devine rusificată!'

Nations Online Project
Istanbul

Ruşii au fost, anul trecut, cel mai important segment de cumpărători străini de proprietăţi imobiliare în Turcia, ceea ce susţinut cea mai fierbinte piaţă imobiliare din lume, în condiţiile în care achiziţiile lor s-au triplat comparativ cu 2021, după ce sancţiunile impuse Kremlinului de Occident i-a determinat să investească peste hotare, transmite Bloomberg, relatează agenția de presă Agerpres.

Conform datelor oficiale publicate marţi de Institutul de Statistică din Turcia, cetăţenii ruţi au cumpărat anul trecut un număr record de 16.312 locuinţe în Turcia, în creştere cu 203% comparativ cu 2021, şi aproape un sfert din totalul locuinţelor achiziţionate de cetăţenii străini în 2022.

"Antalya devine rusificată", spune Ali Kemal Gurdal, un dezvoltator imobiliar din oraşul de la Marea Mediterană. Mulţi cumpărători ruşi solicită acordarea cetăţeniei, un drept acordat celor care cumpără locuinţe cu o valoare de cel puţin 400.000 de dolari, a spus Ali Kemal Gurdal.

Acest lucru devine deja unul problematic pentru președintele Turciei, Recep Erdogan. Nu toți turcii văd cu ochi buni venirea unui număr atât de mare de ruși în țara lor. Ei se tem de efectele pe termen lung, în special în mediul socio-economic (școli, universități, cultură etc.) pe care un număr mare de ruși ar putea să-l aibă în Turcia.

Chiar şi ajustată în funcţie de evoluţia inflaţiei, Turcia a avut în trimestrul al treilea al anului trecut cea mai mare creştere a preţului locuinţelor din cele 56 de ţări analizate de firma de consultanţă imobiliară Knight Frank. Potrivit sursei citate, preţurile proprietăţilor imobiliare din Turcia au înregistrat o creştere reală de 57,6% în trimestrul al treilea, o perioadă în care Turcia s-a confruntat cu o inflaţie record.

Datele oficiale arat că vânzările de proprietăţi imobiliare în Antalya, o populară destinaţie de vacanţă, către cetăţenii străini au crescut cu 77% în ritm anual, până la 21.860 de tranzacţii. Iranienii, care în 2022 au căzut pe locul al doilea, fiind devansaţi de ruşi, au cumpărat 8.233 de locuinţe, urmaţi de irakieni şi germani.

"Afacerile traversează o perioadă de boom", spune Ali Kemal Gurdal.

Pe lângă rușii care cumpără proprietăți, mai sunt cei care și-au făcut concediile în Turcia în 2022, limba rusă fiind auzită în marea majoritate a stațiunilor turistice. Ba mai mult, unele restaurante au publicat meniurile direct în rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.