Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii nu resimt efectul sancțiunilor: încasările din petrol și gaze merg ca în zilele bune

TASS
Rusia petrol

Rusia a câştigat aproape 100 de miliarde de dolari din exporturile de petrol şi gaze în primele 100 de zile ale războiului din Ucraina, potrivit unui raport, citat de BBC. Veniturile au scăzut din martie, deoarece multe ţări au evitat aprovizionarea Rusiei, dar rămân ridicate, a constatat Centrul independent de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA). Uniunea Europeană a reprezentat 61% din aceste importuri, în valoare de aproximativ 59 de miliarde de dolari.

De asemenea, raportul avertizează despre potenţialelor lacune în eforturile de a reduce importurile din Rusia. UE, SUA şi Marea Britanie sunt printre cei care s-au angajat să reducă importurile ruseşti, informează News.ro.

Raportul CREA a constatat că Rusia a câştigat încă 97 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale conflictului din Ucraina, din 24 februarie până în 3 iunie. Uniunea Europeană a reprezentat 61% din aceste importuri, în valoare de aproximativ 59 de miliarde de dolari.

În general, exporturile de petrol şi gaze ruseşti sunt în scădere, iar veniturile Moscovei din vânzările de energie au scăzut, de asemenea, de la un vârf de peste 1 miliard de dolari pe zi în martie. Dar veniturile au depăşit totuşi costul războiului din Ucraina în primele 100 de zile - CREA estimează că Rusia cheltuieşte în jur de 876 de milioane de dolari pe zi pentru invazie.

Raportul CREA spune că embargoul petrolier planificat de UE va avea un impact semnificativ dar a avertizat că cantităţi mari de ţiţei rusesc sunt acum transportate în India, ceea ce a crescut ponderea sa din exporturile totale de ţiţei ale Rusiei de la aproximativ 1% înainte de invazia Ucrainei la 18% în mai.

Raportul subliniază că, pe măsură ce Rusia caută noi pieţe pentru petrol, o mare parte din acesta este transportată prin nave - iar majoritatea navelor utilizate sunt deţinute de companii europene şi americane.

Pe lângă India, alte ţări care au crescut importurile de combustibil rusesc includ Franţa, China, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, se arată în raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.