Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii se pregătesc cel mai probabil pentru contraofensivele ucrainene și se instalează pentru operațiuni prelungite în sudul Ucrainei (analiză ISR)

război, mariupol, ucraina, rusia, armată, soldați

Institutul pentru Studierea Războiului (ISR) a publicat ultimul raport pentru ziua de 25 mai cu privire la conflictul din Ucraina.

Iată care sunt principalele concluzii:

  • Forțele rusești au acordat prioritate avansurilor la est și la vest de Popasna pentru a tăia liniile de comunicații terestre ucrainene la sud-vest de Severodonetsk și pentru a finaliza eforturile de încercuire în regiunea Luhansk.
  • Forțele rusești au intrat probabil în Lyman și pot folosi acest punct de sprijin pentru a se coordona cu avansurile la sud-est de Izyum pentru a lansa o ofensivă asupra Siversk.
  • Este posibil ca forțele rusești să înceapă bătălia de la Severodonetsk înainte de a tăia complet liniile de comunicare la sol (GLOC-uri) ucrainene la sud-vest și nord-vest de Severodonetsk.
  • Forțele ruse au lovit orașul Zaporizhzhia în încercarea de a întrerupe un centru logistic cheie pentru forțele ucrainene care operează în est.

Elemente de urmărit în perioada următoare:

  • Forțele rusești își întăresc probabil gruparea la nord de orașul Harkov pentru a preveni noi avansuri ale contraofensivei ucrainene spre frontiera rusă. Este posibil ca forțele rusești să angajeze elemente ale Armatei 1 de tancuri în nordul Harkovului în viitorul apropiat.
  • Forțele rusești au ca prioritate tăierea a două autostrăzi importante către Severodonetsk, dar ar putea începe să ia cu asalt orașul înainte de a reuși să taie cu succes GLOC-urile.
  • Forțele de ocupație din Mariupol vor continua să consolideze controlul administrativ al orașului, dar probabil că nu sunt sigure de politica finală de anexare.
  • Forțele rusești se pregătesc probabil pentru contraofensivele ucrainene și se instalează pentru operațiuni prelungite în sudul Ucrainei.

„Forțele rusești se confruntă din ce în ce mai mult cu un deficit de armament de înaltă precizie. Statul Major General ucrainean a raportat că, din cauza lipsei tot mai mari de arme de înaltă precizie, forțele rusești caută alte metode de a lovi infrastructuri critice și au intensificat utilizarea avioanelor pentru a sprijini ofensivele. Direcția principală de informații ucraineană (GUR) a remarcat că până la 60% din stocul de arme de înaltă precizie al Rusiei a fost deja epuizat, ceea ce este în concordanță cu rapoartele anterioare ale oficialilor occidentali din domeniul apărării, potrivit cărora forțele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe "bombe stupide", deoarece se confruntă cu dificultăți în refacerea stocurilor de muniții de precizie, în parte din cauza sancțiunilor care vizează producția industrială de apărare a Rusiei. Lipsa armelor de înaltă precizie va duce probabil la o creștere a atacurilor nediscriminatorii asupra infrastructurii critice și civile.

Kremlinul încearcă să extindă numărul de deținători de pașapoarte rusești în zonele ocupate. Președintele rus Vladimir Putin a semnat la 25 mai un decret care va simplifica procedura de obținere a unui pașaport rusesc în cadrul regiunilor Kherson și Zaporizhia. Această campanie reînnoită de așa-numită "pașapoartare în masă" are loc în teritoriile ocupate și reprezintă probabil un efort de a stabili condițiile pentru un fel de aranjament politic post-conflict (a cărui formă exactă preferată de Putin rămâne neclară) prin manipularea accesului la cetățenia rusă. Autoritățile de ocupație ar putea, în plus, să încerce să exploateze acest nou decret pentru a efectua mobilizări sub acoperire în zonele ocupate, întrucât deținerea unui pașaport rusesc ar face ca rezidenții din teritoriile ocupate care au dreptul la recrutare să fie supuși serviciului militar forțat.

Kremlinul și comandanții militari ruși introduc noi reglementări menite să abordeze nivelul tot mai scăzut al rezervelor pregătite pentru luptă. Duma de Stat a Rusiei și Consiliul Federației Ruse au adoptat un proiect de lege care ridică vârsta maximă pentru înrolarea voluntară în armata rusă de la 40 la 50 de ani. Canalele rusești de telegram au raportat, de asemenea, că liderii ruși au forțat ofițerii operaționali și comandanții Gărzilor de Frontieră rusești din regiunile din sudul Rusiei, inclusiv din regiunea Rostov și Crimeea ocupată, să anuleze pe termen nelimitat toate vacanțele de vară - o măsură destul de puțin surprinzătoare în lumina situației militare de principiu, dar un indiciu al următoarei surse de forță de muncă la care se pare că Putin va apela. Gărzile de Frontieră rusești vor fi desfășurate, se pare, la sfârșitul lunii mai pe terenuri de antrenament pentru exerciții nespecificate. Statul Major General ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele rusești formează noi unități de rezervă în cadrul Districtului Militar Sudic”, arată analiza Institutului.

ISR și-a actualizat evaluarea celor patru eforturi principale în care sunt angajate forțele rusești în acest moment. „Am încetat să mai acoperim Mariupol ca un efort separat de la căderea orașului. Adăugasem o nouă secțiune privind activitățile din zonele ocupate de Rusia”, arată experții,

Efortul principal - Ucraina de Est (alcătuit dintr-un efort subordonat și trei eforturi de sprijin);

„Efort principal subordonat- încercuirea trupelor ucrainene în cazemata dintre Izyum și regiunile Donețk și Luhansk.

Efortul de sprijin 1-Orașul Harkov;

Efortul de sprijin 2-Axa sudică;

Activități în zonele ocupate de Rusia

Efort principal - Ucraina de Est

Efort principal subordonat-Sudul Harkovului, regiunile Donețk, Luhansk (obiectiv rusesc: Înconjurarea forțelor ucrainene din estul Ucrainei și capturarea întregii oblasturi Donețk și Luhansk, teritoriile revendicate de protagoniștii Rusiei în Donbas)

Șeful miliției Republicii Populare Donețk (DNR), Eduard Basurin, a confirmat că forțele ruse au adoptat o abordare de creare de cazemate mai mici pentru a priva trupele ucrainene de logistică și întăriri, în loc să urmărească o singură încercuire pe scară largă la granița administrativă a regiunii Donețk. ISR a evaluat anterior că, probabil, comandanții ruși au abandonat obiectivul de a finaliza o încercuire pe scară largă a forțelor ucrainene din Donbas.

Forțele rusești au prioritizat trei avansuri la est și la vest de Popasna, în efortul de a tăia GLOC-urile ucrainene la sud-vest de Severodonetsk și de a finaliza cazemata din Oblastul Luhansk. Forțele rusești au continuat să avanseze la est de Popasna pentru a cuceri așezările de pe autostrada T1303 spre Lysyschansk, la nord-est pentru a tăia accesul ucrainenilor la autostrada T1302 de la Bakhmut la Lysychansk și la sud-vest de-a lungul autostrăzii T0504 de la Popasna spre Bakhmut. Forțele rusești ar fi făcut progrese spre Bakhmut dinspre Svitlodarsk, o așezare aflată la nord de Debaltseve, și au continuat bombardamentele grele, probabil în pregătirea unei ofensive terestre.

Forțele rusești par să acorde prioritate eforturilor de a tăia cele două autostrăzi către Severodonetsk în locul lansării de operațiuni ofensive asupra Bakhmut în acest moment. Șeful administrației regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a respins rapoartele conform cărora forțele rusești ar fi tăiat sau blocat autostrada T1302 pe 25 mai.  Este puțin probabil ca forțele rusești să izoleze complet forțele ucrainene din GLOC-uri doar prin confiscarea autostrăzilor T1303 și T1302 din sud-vestul țării către Severodonetsk, având în vedere rețeaua de drumuri alternative, chiar dacă mai mici, din regiune și vor trebui să blocheze sau să întrerupă Bakhmut și Siversk pentru a completa cazemata Luhansk.

Eforturile rusești de a izola Severodonetsk și Lysychansk s-ar putea să nu fie bine sincronizate în timp și spațiu cu un iminent asalt rusesc direct asupra Severdonetsk, deși este prea devreme pentru a spune. Rușii sunt probabil la câteva zile distanță de a tăia chiar și GLOC-urile către Severdonetsk și Lysychansk, iar întreruperea acestor GLOC-uri ar dura probabil ceva timp până când capacitatea apărătorilor orașelor de a continua lupta va fi afectată. Cu toate acestea, intensitatea artileriei rusești și a atacurilor aeriene, combinată cu masarea forțelor rusești atrase din alte părți ale teatrului de operațiuni pentru asaltul asupra Severodonetsk, sugerează că asaltul ar putea fi lansat înainte ca GLOC-urile să fi fost tăiate sau înainte ca întreruperea lor să aibă un efect material. Demersul de a tăia GLOC-urile ar putea fi, de asemenea, un efort de a crea un inel de încercuire exterior, totuși, pentru a împiedica forțele ucrainene să încerce să consolideze Severodonetsk în timp ce este atacat sau să îl elibereze dacă este izolat sau cade.

Este posibil ca forțele rusești să fie nevoite să desfășoare o ofensivă terestră asupra Severodonetsk în zilele următoare pentru a-și menține ritmul după ce au angajat o parte semnificativă de personal, artilerie, aviație și logistică pe front. Ministerul ucrainean al Apărării a raportat că forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive în apropierea Severodonetsk și Lysychansk pe 25 mai. Haidai a declarat că forțele rusești vor pierde ritmul bombardamentelor grele și motivația dacă nu lansează un atac asupra Severodonetsk până duminică. Haidai a raportat că forțele rusești au angajat deja peste 10.000 de soldați - aproximativ 25 de grupuri tactice de batalioane (BTG) compuse pe 300 până la 500 de militari fiecare - și echipamente militare, inclusiv sisteme de rachete sol-aer S-400.Comandanții militari ruși au fost probabil nevoiți să retragă aceste forțe de pe alte axe, încetinind avansurile rusești în regiunile Zaporizhia, Donețk și Harkov. Forțele rusești ar fi ajuns, de asemenea, în raza de acțiune a mortierelor din Severodonetsk.

Forțele ruse au continuat încercările nereușite de îmbunătățire a pozițiilor tactice în direcția Slovyansk și au avansat la sud-est de Izyum pe 25 mai. Statul Major General ucrainean a raportat că forțele rusești au încercat fără succes să lanseze un alt asalt terestru asupra Dovhenke, la aproximativ 18 km sud de Izyum. Forțele rusești au încercat, de asemenea, să avanseze spre Lyman din zona Izyum, dar nu au câștigat teren nou din această direcție.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare cu soldați ruși care susțin că au intrat în Lyman dinspre est sugerează că forțele ucrainene s-ar fi putut retrage din această așezare pe 25 mai.Este posibil ca forțele rusești din Izyum să încerce să își coordoneze eforturile cu unitățile rusești din Lyman pentru a lansa o ofensivă asupra Siversk, o așezare situată pe o autostradă majoră la 30 km vest de Severodonetsk. O ofensivă asupra Siversk ar ajuta forțele rusești să taie liniile de comunicații terestre ucrainene (GLOC) către Severodonetsk dinspre nord-vest.

Forțele rusești au încercat fără succes să captureze așezări la est și la vest de Avdiivka și nu au obținut niciun câștig teritorial la granița dintre Donețk și regiunea Zaporojia. Forțele rusești ar fi bombardat șinele de cale ferată de lângă Avdiivka pe 25 mai, probabil pentru a zdruncina și mai mult fortificațiile ucrainene din zonă. Rapoarte neconfirmate din mass-media sociale au reiterat faptul că forțele rusești au făcut progrese pentru a încercui pozițiile ucrainene dinspre nord-vest, dar ISW nu poate confirma independent aceste afirmații.

Sprijinirea efortului #1 - Orașul Harkov (obiectiv rusesc: Retragerea forțelor în nord și apărarea liniilor de comunicații terestre (GLOC) către Izyum)

Forțele rusești au intensificat atacurile de artilerie împotriva pozițiilor ucrainene și s-au concentrat pe menținerea și recâștigarea controlului asupra teritoriului de la nord de orașul Harkov pe 25 mai. Statul Major General ucrainean a declarat că forțele rusești au bombardat Ternova, Ruski Tyshky și Rubizhne și că trupele rusești au încercat o ofensivă terestră în apropiere de Ternova, ceea ce indică faptul că controlul așezărilor din nordul regiunii Harkov rămâne contestat.

Efortul de susținere nr. 2-Axa sudică (Obiectiv: Apărarea Khersonului împotriva contraatacurilor ucrainene)

Forțele rusești s-au concentrat pe îmbunătățirea pozițiilor lor tactice și au efectuat lovituri aeriene, cu rachete, rachete și artilerie de-a lungul Axei Sudice pe 25 mai. Comandamentul Operațional Sudic Ucrainean a raportat că trupele rusești s-au ciocnit cu apărarea ucraineană în nord-estul regiunii Mykolaiv Oblast în timp ce încercau să avanseze spre Kryvyi Rih. Forțele rusești au efectuat un atac cu rachete împotriva zonelor rezidențiale din orașul Zaporizhzhia, despre care Ministerul rus al Apărării a susținut că a fost un atac asupra atelierelor de producție ucrainene de la uzina Motor Sich. Atacul direct asupra orașului Zaporizhzhia are probabil scopul de a perturba un centru logistic cheie pentru armata ucraineană care operează în est. Forțele rusești au tras suplimentar asupra zonelor Kryvyi Rih și în alte zone din regiunea Dnipropetrovsk, Mykolaiv și Kherson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că gruparea rusă din Crimeea a continuat să consolideze apărarea aeriană și a desfășurat două divizii suplimentare de rachete antiaeriene S-400 în partea de nord-vest a Crimeei.

Activitatea în zonele ocupate de Rusia (obiectivul Rusiei: consolidarea controlului administrativ al zonelor ocupate; stabilirea condițiilor pentru o potențială anexare la Federația Rusă sau la un alt aranjament politic viitor la alegerea Moscovei)

Autoritățile de ocupație au continuat să ia măsuri pentru a consolida controlul administrativ al teritoriilor ocupate la 25 mai. Președintele rus Vladimir Putin a semnat la 25 mai un decret care simplifică procedura de obținere a pașapoartelor rusești în regiunile Zaporizhia și Kherson. Centrul de Rezistență Ucraineană s-a referit la acest decret ca la o încercare de "pașapoartare în masă", ceea ce este probabil un indicator al faptului că autoritățile de ocupație ar putea căuta să faciliteze anexarea directă la Federația Rusă și să consolideze controlul administrativ asupra zonelor ocupate.  Se pare că ocupanții ruși din regiunea Kherson încearcă să-i forțeze pe localnicii din zonele ocupate să coopereze cu organele de ocupație și încearcă să mobilizeze ucrainenii în armata rusă. Forțele rusești din jurul orașelor ocupate Berdyansk și Vasylivka ar bloca ieșirile din orașe cu plăci de beton, ceea ce indică faptul că autoritățile de ocupație încearcă să oprească fluxul de persoane din teritoriile ocupate și să permită punerea în aplicare a unor controale suplimentare.

Forțele rusești au continuat să consolideze controlul de ocupație în Mariupol la 25 mai. Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ruse și cele proxy au finalizat deminarea portului maritim și că orașul începe să funcționeze mai regulat. Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko, a declarat că autoritățile din Republica Populară Donețk (DNR) încep o nouă politică în Mariupol prin care cetățenii vor putea obține direct pașapoarte rusești fără a obține pașapoarte DNR. Aceste măsuri de "pașapoartizarea" pot avea ca scop stabilirea în continuare a condițiilor pentru anexarea directă a Mariupolului la Federația Rusă. Autoritățile de ocupație au continuat, în plus, măsurile de filtrare și de deportare în Mariupol sub supravegherea agenților Securității Federale de Stat (FSB) și a "voluntarilor" ruși”, arată analiza celor de la ISR.

Linia propagandei se sparge

„Unii bloggeri pro-ruși de pe Telegram au continuat să critice Kremlinul pentru tratamentul îngrozitor aplicat militarilor mobilizați cu forța din Republicile Populare Donețk și Luhansk (DNR și LNR) - ceea ce contrazice campaniile de informare rusești privind progresul operațiunii militare speciale rusești. Fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei Igor Girkin (cunoscut și sub pseudonimul Igor Strelkov) a amplificat o critică adresată celor 360.000 de urmăritori ai săi de către un lblogger mai mic care discuta un videoclip în care un batalion din DNR făcea apel la șeful DNR, Denis Pușilin, cu privire la maltratarea forțelor mobilizate în forța. Milbloggerul a acuzat conducerea rusă, nu pe Pușilin, că a început invazia cu rezerve insuficiente și forțe mobilizate în forță nepregătite. Bloggerul a adăugat că Rusia nu a furnizat soldaților din republicile sale proxy arme noi, în ciuda faptului că a susținut că forțele ucrainene s-au pregătit să atace zonele ocupate din Donbas timp de un an înainte de invazia rusă. De asemenea, milbloggerul a susținut că Kremlinul nu a reușit să mobilizeze și să pregătească în mod adecvat următorul lot de rezerve, în timp ce forțele ucrainene își pregătesc cu succes trupele pentru contraofensive. Girkin a criticat, de asemenea, Kremlinul pentru că nu a plătit batalionul DNR timp de trei luni. Unii milbloggeri au susținut că forțele ucrainene au înscenat videoclipul, dar videoclipul a adunat totuși atenția utilizatorilor pro-ruși de Telegram.

Incidentul evidențiază o schimbare continuă în spațiul informațional al bloggerilor de limbă rusă, indiferent de autenticitatea videoclipului. Probabil că milbloggerii ar fi atacat sau ar fi respins un astfel de videoclip cu voce tare și aproape la unison mai devreme în timpul războiului, când toți se concentrau în general pe prezentarea unor narațiuni optimiste pro-ruse și anti-ucrainene. Răspunsul la acest videoclip în spațiul bloggerilor de limbă rusă demonstrează rezonanța puternică pe care o pot avea acum narațiunile anti-Kremlin. Este imposibil de știut ce efect ar putea avea această schimbare în acest spațiu de informare asupra percepției generale a războiului din Rusia, dar este una dintre cele mai vizibile și notabile inflexiuni în atitudinile vocilor rusești aparent independente, anterior puternic pro-Kremlin, care se adresează rușilor, pe care le-am văzut până acum”, arată institutul. „Declarația de astăzi a șefului miliției DNR, Eduard Basurin, care a explicat că forțele rusești se vor concentra pe crearea unor "cazemate mai mici", mai degrabă decât pe o singură încercuire mare, este probabil, în parte, un răspuns la o critică apărută atât în spațiul bloggerilor, cât și în Duma rusă, potrivit căreia forțele rusești nu au reușit să formeze și să reducă "cazematele" de tipul celor pe care le-au folosit în 2014. Declarația lui Basurin, împreună cu alte schimbări în modurile în care oficialii ruși au vorbit despre cazemate și operațiunile rusești din est în urma acestor critici sugerează că liderii ruși și proxy sunt sensibili la schimbările din acest spațiu informațional”, conchid experții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.