Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii se tem de o revenire a Occidentului în Afganistan: Vom fi deosebit de vigilenţi în această privinţă

Pinterest
afganistan

Serghei Lavrov a avertizat vineri împotriva oricărei "reveniri a unor infrastructuri militare" ale Statelor Unite sau NATO în Afganistan sau în regiune, spunând că este "îngrijorat" de intervenţiile "actorilor non-regionali", potrivit AFP.

Rusia consideră o mare parte din Asia Centrală, care a fost sub dominaţie ţaristă şi apoi sovietică, ca sfera sa naturală de influenţă, iar Occidentul ca o ameninţare existenţială.

"Credem că revenirea infrastructurii militare a Statelor Unite şi NATO pe teritoriul Afganistanului şi al statelor vecine, indiferent de pretextele invocate, este inacceptabilă", a declarat Lavrov la o întâlnire privind Afganistanul la Kazan, în centrul Rusiei.

Această întâlnire cu mai multe ţări din regiune are loc în prezenţa ministrului afgan al afacerilor externe, Amir Khan Muttaqi.

"Trebuie să menţionez că suntem îngrijoraţi de încercările actorilor non-regionali de a se implica mai mult în Afganistan", a subliniat Lavrov.

"Vom fi deosebit de vigilenţi în această privinţă", a adăugat el, cerând altor ţări să facă acelaşi lucru.

Comentariile vin într-un moment în care Rusia caută legături mai strânse cu Afganistanul, unde talibanii au revenit la putere în 2021, în timp ce îşi vede influenţa contestată în sfera sa tradiţională.

Marţi, Uzbekistanul a salutat "consolidarea" cooperării sale militare cu Statele Unite, după o întâlnire între unul dintre miniştrii săi şi Michael Kurilla, şeful comandamentului militar american în Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi de Sud (CENTCOM).

Învecinându-se cu Afganistanul, Uzbekistanul a găzduit cândva baze militare ale coaliţiei conduse de SUA pe teritoriul afgan după atacurile din 11 septembrie 2001.

Kazahstanul s-a angajat să nu ajute Rusia să eludeze sancţiunile occidentale adoptate din cauza atacului rusesc asupra Ucrainei.

Lavrov a declarat vineri că cooperarea dintre ţările din regiune şi membrii NATO ar fi posibilă numai dacă aceştia din urmă îşi recunosc responsabilitatea pentru "rezultatele triste" ale prezenţei lor militare în Afganistan timp de peste două decenii.

Aceasta din urmă s-a încheiat cu un "fiasco", a spus el, referindu-se la retragerea catastrofală a trupelor americane în 2021.

URSS însăşi a purtat un război în Afganistan, invadându-l în Ajunul Crăciunului în 1979.

După zece ani de campanie militară dezastruoasă, Armata Roşie s-a retras definitiv în 1989, pe finalul URSS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.