Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusofilia declarată a lui Fillon provoacă un val de îngrijorări în Germania

Perspectiva ca François Fillon (foto) să devină preşedintele Franţei provoacă îngrijorare în Germania, în primul rând din cauza atitudinii lui pro-ruse şi, în al doilea rând, pentru că ar fi un aliat dificil pentru cancelarul Angela Merkel, relatează agenţia France Presse, într-un comentariu.

În contextul avansului pe care mişcările populiste l-au luat în Europa, victoria noului lider al dreptei franceze la prezidenţialele din primăvara anului 2017, o victorie pe care sondajele o anticipează deja, ar fi, în ansamblu, liniştitoare pentru Berlin, principalul partener al Franţei în Europa, relatează agerpres.

"Orice preşedinte francez care nu este Marine le Pen înseamnă veşti bune pentru guvernul german", a declarat, pentru AFP, Stefani Weiss, analist în cadrul fundaţiei Bertelsmann.

Citeşte şi: Stil MAFIOT. Vicepreşedintele ţării a BĂTUT şi RĂPIT un rival politic

Angajamentele economice reformiste anunţate de François Fillon, intenţia de a reduce cheltuielile şi de a relaxa piaţa muncii sunt apreciate de executivul de la Berlin. Descris în Franţa drept "noul Thatcher", liderul dreptei este perceput de germani drept versiunea franceză a fostului cancelar Gerhard Schroeder, care a reuşit să reducă nivelul şomajului şi să relanseze economia printr-o serie de măsuri nu tocmai populare luate la începutul anilor 2000.

"Chiar dacă nimeni nu o va recunoaşte deschis, germanii l-ar prefera pe Alain Juppé", este de părere Barbara Kunz, cercetător în cadrul Comitetului de studiu al relaţiilor franco-germane (Cerfa). Profilul moderat al lui Juppé ar fi mai compatibil cu cel al Angelei Merkel, a declarat şi un oficial din cadrul partidului cancelarului (CDU), sub protecţia anonimatului. "În sfera diplomatică, problemele care ar putea apărea între Fillon şi Berlin ar putea pleca de la politica privind Rusia", spune Barbara Kunz.

Acuzat de adversari că este prea aproape de preşedintele rus Vladimir Putin, François Fillon s-a declarat în favoarea ridicării sancţiunilor pe care Uniunea Europeană le-a adoptat la adresa Moscovei după anexarea Crimeii de către Rusia. Totodată, Fillon a susţinut intervenţia Rusiei în Siria din raţiuni de eficientizare a luptei împotriva Statului Islamic.

Sunt luări de poziţie care îl plasează în opoziţie faţă de cancelarul german. Angela Merkel e deja îngrijorată de ideea unei apropieri între Vladimir Putin şi preşedintele ales al SUA, Donald Trump.

Citeşte şi: Coreea de Nord declară trei zile de doliu naţional în memoria lui Fidel Castro

Cancelarul cere fermitate faţă de Moscova în relaţia cu Ucraina, în numele intangibilităţii frontierelor europene - o temă foarte sensibilă într-o Germanie încă bântuită de trecutul său nazist - şi denunţă în permanenţă susţinerea rusă faţă de bombardamentele din Alep.

"Nu e nicio îndoială că există o mare diferenţă în privinţa poziţiei guvernului german faţă de Rusia şi cea a lui François Fillon. Nu e vorba aici doar de Ucraina, ci despre a şti dacă Europa poate rămâne, în ansamblul său, un continent liber sau dacă va fi din nou divizată între o Europă liberă şi o zonă de influenţă a Rusiei", a declarat, pentru AFP, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german), Norbert Röttgen.

Citeşte şi: Contabilul naziştilor, CONDAMNAT pentru complicitate la GENOCID - FOTO

În privinţa dosarelor europene, insistenţa cu care Francois Fillon se pronunţă pentru un guvern al zonei euro irită Berlinul. Candidatul dreptei este, de asemenea, apărătorul unei Europe a statelor şi a identităţilor naţionale, în detrimentul instituţiilor europene, în timp ce Germania promovează o viziune mai curând federalistă.

Şi în ce priveşte politicile privind migraţia, relaţia Fillon-Merkel va fi una complicată, avertizează Barbara Kunz, din cauza dorinţei Angelei Merkel de a-i repartiza între statele membre pe migranţii care ajung în UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.