Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a amânat şedinţa de guvern programată în 24 noiembrie în cadrul proiectului Centenarului Marii Uniri

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Tudose

Şedinţa de guvern programată a se desfăşura în data de 24 noiembrie la Iaşi în cadrul proiectului Centenarului Marii Uniri se va amâna, au anunţat vineri reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi, Potrivit unui comunicat remis Agerpres de Consiliul Judeţean Iaşi, decizia a fost luată ca urmare a unei adrese primite în cursul zilei de vineri de la Secretariatul General al Guvernului.

"Agenda de lucru deosebit de încărcată, în această perioadă, a primului ministru al Românei, domnul Mihai Tudose şi a celorlalţi membri ai Guvernului, impune o reprogramare a şedinţei festive din data de 24 noiembrie 2017, noua dată a reuniunii urmând să fie propusă organelor administraţiei publice locale din judeţul Iaşi. Guvernul României acordă o importanţă deosebită marcării Centenarului Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, evenimente care, prin eroism şi sacrificiu suprem, au pus temelia reîntregirii naţiunii şi împlinirii unui ideal românesc de veacuri", se arată în comunicatul de presă.

Conform documentului, programul Consiliului Judeţean în vederea marcării Centenarului Marii Uniri se va prelungi şi pe parcursul anului 2018. La mijlocul lunii octombrie, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, anunţa că debutul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri va avea loc la Iaşi. Potrivit acestuia, manifestările dedicate Centenarului trebuia să debuteze cu o şedinţă de Guvern, eveniment care ar fi trebuit să se desfăşoare în sediul Bibliotecii Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi". De asemenea, o şedinţă simbolică de Parlament ar trebui să se desfăşoare la Teatrul Naţional, aceeaşi locaţie în care, în 1916, regele Ferdinand a deschis lucrările Parlamentului mutat la Iaşi.

Potrivit programului Centenar, va fi reiterat un scurt traseu feroviar între Gara Ciurea şi Gara Iaşi, pentru comemorarea celor peste 1.000 de morţi din accidentul feroviar produs în iarna anului 1916 din cauza supraaglomerării generate de numărul de refugiaţi din zonele ocupate, accident considerat drept cea mai mare catastrofă din România. Cu acest prilej, în zona unde acum 100 de ani a avut loc această tragedie vor fi plantaţi 1.000 de stejari şi tei, în memoria celor decedaţi.

Printre activităţile care vor fi organizate de Consiliul Judeţean Iaşi va fi şi o activitate simbolică a "Marii Adunări", eveniment în cadrul căruia vor fi aduse laolaltă toate porturile tradiţionale de pe teritoriul României. Din cadrul manifestărilor nu va lipsi ceremonialul de prezentare şi defilare a drapelelor de luptă ale Regimentului 15 Războieni, care în prezent poartă denumirea de Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt, care în 1917 a luptat pentru eliberarea capitalei. Un ceremonial religios va fi oficiat de Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, în data de 24 noiembrie va fi organizat Balul Centenarului, eveniment la care este aşteptată participarea preşedintelui României şi a altor 600 de invitaţi.

Conform informaţiilor furnizate de CJ Iaşi, contribuţia financiară a Guvernului României la desfăşurarea evenimentelor de la Iaşi este de 5,9 milioane de lei. Banii provin din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.