Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a declanșat operațiunea BRUA: la Bruxelles s-a dat OK-ul

RAMONA MANESCU - DUPA 20 DE ANI - PROTV - 2013

Un proiect foarte important pentru România s-a pus în derulare. Europarlamentarul Ramona Mănescu anunță că acest proiect va costa aproape 560 de milioane de euro și va aduce pe teritoriul României o conductă de 560 de kilometri, prin care vom putea transporta gaz în Ungaria sau Bulgaria.

Detalii aici: DEZVĂLUIRI Vlad Voiculescu, un pion în mafia medicamentelor?

Citește și: Cozmin Gușă, teorie neașteptată, după ultimul sondaj politic: se schimbă multe

Citește și: Doliu: Un politician a murit în închisoare, răpus de leucemie

”BRUA este un proiect de aproximativ 560 milioane de EURO care se va traduce pe teritoriul României printr-o conductă de 550 km pe traseul Giurgiu – Podişor – Corbu – Hurezani – Haţeg – Recaş – Horia şi a trei staţii noi de comprimare (Corbu, Haţeg, Horia), care vor lega punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota). La momentul finalizării BRUA (2019), gazoductul va permite transportul a 1,5 mld. mc/an gaze naturale înspre Bulgaria şi de 4,4 mld. mc/an înspre Ungaria.

Gazoductul va permite nu doar furnizarea de gaze către Europa Centrală ci și un flux bidirecțional, ceea ce înseamnă mai multe surse, mai multă competiție și un preț mai mic pentru consumatorul final.

Privit într-un context regional, Gazoductul BRUA se integrează perfect atât în politicile UE de diversificare a surselor de energie și securizare furnizării de gaze naturale către piața europeană. Combinat cu proiectele similare din Bulgaria și Grecia, BRUA va lega Europa Centrală cu Coridorul Sudic ce aduce gazele azere din Bazinul Caspic, via Turcia, prin Grecia și Albania. De asemenea, BRUA se adaugă politicilor României de a-și consolida poziția de hub regional pe piața energetică. Viitoarea conectare a BRUA cu prognozatul terminal GNL de la Constanța, printr-o extindere de 300 km, va continua politica de securizare a pieței energetice europene. Astfel se va facilita accesul atât la perimetrele românești de gaze naturale din Marea Neagră cât și la o rută alternativă pentru gazele din Bazinul Caspic exploatate de compania azeră SOCAR, cu care Transgaz are deja un Memorandum de înțelegere semnat.

Avantajele României în urma acestor evoluții de pe piața europeană de energie sunt importante și se vor resimți direct în buzunarul românilor. Dincolo de un preț mai competitiv la gaze, beneficiile înseamnă locuri de muncă, atât în faza de implementare cât și în cea de exploatare precum și o mulțime de oportunități pentru piața furnizorilor de servicii și echipamente care activează în domeniul energiei. De asemenea, securitatea energetică a României va fi îmbunătățită, iar poziția țării noastre, ca furnizor de stabilitate și posesoare a unuia dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune va fi consolidată.”, transmite eurodeputatul PPE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.