Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a descoperit o limbă necunoscută la un trib din Malaezia

www.sidro.com
steag Malaezia

Lingviştii au descoperit recent că 280 de persoane dintr-un trib din Malaezia care trăia într-un sat izolat din partea de nord a ţării vorbeau o limbă necunoscută, numită "jedek", informează AFP. Cercetătorii de la Universitatea din Lund (Suedia) au descoperit această limbă, în cadrul unui proiect de recenzare a limbilor comunităţilor locale din Malaezia, a indicat Universitatea într-un comunicat, conform Agerpres.

Deşi limba folosită în mod oficial în satul respectiv era "jahai", după ce au pus mai multe întrebări, lingviştii şi-au dat că unii locuitori utilizau un idiom diferit. "Am realizat că o mare parte a satului vorbea o limbă diferită, folosind cuvinte, foneme şi structuri gramaticale care nu existau în jahai. Unele dintre cuvintele acestei limbi sugerează că există o legătură cu alte limbi utilizate în părţi îndepărtate ale peninsulei malaeziene", a explicat în comunicat Joanne Yager, membră a echipei de cercetători.

Satul a fost deja studiat de oamenii de ştiinţă, a declarat colegul său, Niclas Burenhult, însă "ca lingvişti, am pus întrebări diferite şi am descoperit ceva ce antropologilor le-a scăpat". Jedek reflectă un mod de viaţă în care egalitatea dintre bărbaţi şi femei este mai pronunţată decât în societăţile occidentale, din care lipseşte violenţa şi încurajarea competiţiei între copii, a indicat Universitatea din Lund. Spre exemplu, în această limbă nu există verbe asociate cu conceptul de proprietate cum ar fi "a aparţine", "a fura", "a cumpăra" sau "a vinde", însă există verbe care descriu schimburile sau împărţirea bunurilor, se indică în comunicat.

Potrivit UNESCO, în lume există cel puţin 6.000 de limbi vorbite, dintre care jumătate sunt ameninţate cu dispariţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.