Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a întors roata. Rusia acuză Occidentul pentru atacarea cibernetică a sistemului financiar

UPDATE: Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a anunţat vineri că a descoperit un complot pus la cale de servicii secrete străine şi menit să producă haos în sistemul financiar rus prin intermediul unui val coordonat de atacuri cibernetice şi informaţii false publicate pe social media despre falimentul băncilor ruseşti, transmit EFE şi Reuters.

'S-a stabilit că serverele şi centrele de comandă pentru lansarea de atacuri cibernetice se află pe teritoriul Olandei şi aparţin companiei ucrainene BlazingFast', a menţionat FSB într-un comunicat. Atacul, care viza importante bănci naţionale şi regionale din mai multe oraşe ruseşti, urma să fie declanşat pe 5 decembrie, a continuat FSB.

Citeşte şi: Reacţia vehementă a Teheranului, după ce Congresul american a prelungit sancţiunile

Potrivit notei oficiale, ofensiva cibernetică prevedea trimiterea masivă de SMS-uri şi publicarea de mesaje provocatoare pe reţelele sociale despre 'o criză a sistemului financiar şi de credit din Rusia, despre falimente şi revocarea licenţelor mai multor bănci importante la nivel naţional şi regional'. 'Aceste acţiuni erau planificate împotriva a zeci de oraşe din Federaţia Rusă', a semnalat FSB, care a insistat că a adoptat 'toate măsurile necesare pentru a neutraliza ameninţările la adresa securităţii economice şi informatice a ţării'.

În declaraţia difuzată de FSB nu se menţionează despre ce agenţii de informaţii străine ar fi vorba. Banca centrală a Rusiei a anunţat că este la curent cu ameninţarea şi că se află în legătură permanentă cu serviciile de securitate ale statului rus. Într-o declaraţie trimisă Reuters, banca centrală a Rusiei a menţionat că a elaborat un plan pentru a contracara orice fel de atac. 'Situaţia este sub control. Băncile au primit indicaţiile necesare', se menţionează în declaraţia respectivă.

Citeşte şi: AVERTISMENTUL dur al Budapestei pentru guvernele europene

Anton Onopriciuk, directorul companiei BlazingFast, cu sediul în Kiev, a declarat că nici FSB, nici altă agenţie de informaţii nu a luat legătura cu firma sa. El a declarat pentru Reuters că aşteaptă mai multe informaţii pentru ca firma sa să poată începe o anchetă. Întrebat dacă serverele companiei sale pot fi folosite pentru a lansa un atac cibernetic, Onopriciuk a declarat că acest lucru 'este posibil din punct de vedere tehnic'. 'Este posibil cu orice companie de hosting, unde se închiriază un server. Poţi ataca (orice vrei) de acolo şi în 99% din cazuri se va afla abia după incident', a spus el.

Reuters aminteşte că, la 11 noiembrie, băncile ruseşti Alfa-Bank şi Sberbank au anunţat că au fost ţinta unor atacuri cibernetice. Sberbank a refuzat să comenteze vineri declaraţia FSB. Serviciul de presă al VTB, a doua cea mai mare bancă de stat din Rusia, a anunţat că sistemele sale de securitate garantează că tranzacţiile făcute de clienţi sunt pe deplin protejate.

Ştire iniţială:

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a denunţat vineri faptul că servicii secrete străine pregătesc atacuri cibernetice începând cu data de 5 decembrie, cu scopul de a destabiliza sistemul financiar rus, transmite EFE, potrivit agerpres.

'S-a stabilit că serverele şi centrele de comandă pentru lansarea de atacuri cibernetice se află pe teritoriul Olandei şi aparţin companiei ucrainene BlazingFast', a menţionat FSB într-un comunicat.

Citeşte şi: Scandal în Israel: Soția premierului, acuzată de delapidare. Trai de lux pe banii contribuabililor

Potrivit notei oficiale, ofensiva cibernetică prevede trimiterea masivă de SMS-uri şi publicarea de mesaje provocatoare în reţelele sociale despre 'o criză a sistemului financiar şi de credit din Rusia, despre falimente şi revocarea licenţelor mai multor bănci importante la nivel naţional şi regional'.

'Aceste acţiuni sunt planificate împotriva a zeci de oraşe din Federaţia Rusă', a semnalat FSB, care a insistat că a adoptat 'toate măsurile necesare pentru a neutraliza ameninţările la adresa securităţii economice şi informatice a ţării'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.