Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a scos artileria grea! Lupte VIOLENTE între forțele irakiene și kurzi

Al Jazeera
Irak kurdistan kirkuk

În nordul Irakului, în direcţia unui punct de frontieră cu Turcia, pe ruta unei conducte majore, aveau loc joi confruntări violente - cu recurgerea la artileria grea - între combatanţi kurzi şi forţele guvernamentale irakiene, relatează France Presse, conform agerpres.ro

Combatanţii kurzi, peshmerga, au recurs la tiruri cu obuze de mortier şi rachete antitanc teleghidate, opunând o rezistenţă puternică în faţa trupelor federale şi a formaţiunilor paramilitare irakiene. 

Din 16 octombrie, forţele guvernamentale au preluat de la kurzi întreaga provincie Kirkuk, bogată în petrol, la nord de Bagdad, precum şi localităţile şi regiunile provinciei multicomunitare Ninive, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Tudorel Toader, reacție după ce șefa ÎCCJ a respins proiectul privind Legile Justiţiei: 'Am replica pregătită'


Joi dimineaţă, blindate irakiene au plecat din Zummar, o regiune petrolieră la nord-vest de Mosul, şi au preluat controlul mai multor localităţi, avansând în zonă. În unele localităţi au avut loc lupte. 

În zori, cea mai înaltă autoritate în domeniul militar din Kurdistan a afirmat că "forţele irakiene şi Unităţile de mobilizare populară (Al-Hashd Al-Sha'abi), susţinute de Iran, au bombardat cu artileria grea poziţii ale kurzilor peshmerga pe frontul din Zummar" şi au "avansat spre poziţiile lor".

Iohannis, mesaj TRANŞANT: 'Aderarea României la zona euro este un demers ESENŢIAL'


Bagdadul vrea să securizeze oleoductul care duce spre portul turcesc Ceyhan prin preluarea controlului asupra punctului de trecere Fish Khabur, un punct la frontiera cu Turcia, situat în extremitatea provinciei Dohuk, care face parte împreună cu Erbil şi Sulaymaniyah din regiunea autonomă Kurdistan. 

Puterea centrală de la Bagdad şi Kurdistanul traversează o perioadă de criză de la organizarea acum o lună a unui referendum privind independenţa regiunii autonome kurde. 

Kurdistanul a făcut miercuri un pas înapoi pentru a aplana tensiunile, declarând că este gata "să îngheţe rezultatele" acestei consultări, în cadrul căreia majoritatea votanţilor s-au pronunţat pentru independenţă.

Dar premierul irakian Haider al-Abadi a respins joi această propunere, declarând că nu va "accepta decât anularea referendumului şi respectarea Constituţiei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.