Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a semnat contractul: trenuri de mare viteză în România. Vor circula cu 160 km/h

trenuri

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că s-au semnat contractele pentru achiziția a 62 de trenuri noi, care vor circula pe 10 rute electrificate. Trenurile vor circula cu o viteză maximă de 160 de km/h.

”Prin semnarea astăzi a 3 contracte, în valoare totală de 3,02 miliarde de lei, achiziționăm încă 62 de trenuri electrice noi.

Acestea sunt destinate îmbunătățirii serviciilor de transport călători de scurt parcurs în România.

Noile trenuri vor circula pe 10 rute electrificate și vor deservi mai multe centre urbane mari din toate regiunile României:

Constanța, Ploiești, Buzău, Focșani, Bacău, Iași, Suceava, Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistrița, Cluj Napoca, Arad, Timișoara și Reșița, la care se adaugă Municipiul București.

Trenurile achizitionate astăzi de la compania poloneză PESA au o capacitate de transport de 224 locuri și facilități pentru persoane cu mobilitate redusă (locuri și toalete speciale).

Trenurile vor putea circula cu o viteză maximă 160 km/h și sunt dotate cu sisteme digitale de informare a călătorilor, prize pentru încarcare, porturi USB, WiFi.

Livrarea trenurilor se va face într-un interval cuprins între 24 luni (prima rama) și 36 luni (ultima ramă), începând din 2026.

Lotul 1 (20 de trenuri): valoare de 960 milioane de lei.

Lotul 2 (23 de trenuri): valoare de 1,13 miliarde lei.

Lotul 3 (19 trenuri): valoare de 931 milioane de lei.

Achiziționarea acestor trenuri este finanțată prin Fondul European de Modernizare (în urma unui proiect coordonat de Ministerul Transporturilor în vara anului trecut), ceea ce face posibil ca ARF să utilizeze fondurile disponibile prin PT 2021-2027 pentru achiziția altor 60 de trenuri electrice.”, arată Sorin Grideanu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.