Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-au împlinit 2 ani de la sfințirea Catedralei Naționale

Basilica.ro
Catedrala Națională, Sf Ecaterina

Împlinirea a doi ani de la sfințirea Catedralei Naționale și sărbătoarea Sfintei Ecaterina au adunat în rugăciune preoți și credincioși miercuri, 25 noiembrie 2020, la paraclisul de pe Dealul Arsenalului, potrivit Basilica.ro

Sfânta Liturghie a fost oficiată în exteriorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), pentru a putea fi respectate normele de siguranță sanitară. Participanții au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, aduse de la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale cu prilejul sărbătorii.

La predică, Arhim. Dionisie Constantin a subliniat cât de mare este onoarea de a fi parte a generației care a ctitorit Catedrala Națională. El a prezentat și viața Sfintei Ecaterina,

„Desigur unii s-au grăbit să conteste pe nedrept singurul proiect major realizat la aniversarea de 100 ani a României”, a amintit el. „Cei mai mulți însă au apreciat eforturile și rezultatele construcției care ne onorează ca popor, observând valoarea și necesitatea acestui monument simbol pentru București și pentru România”.

Părintele a menționat că Patriarhul Daniel și-a asumat acest ideal, împreună cu sinod, cler și credincioși, ca mandat de la înaintași.

„Mandatul acesta nu și l-a asumat singur, ci cu noi toți deopotrivă și de aceea trebuie să fim bucuroși și recunoscători că Dumnezeu ne-a preferat pe noi să fim ajutători, binefăcători și ctitori, să fim mâinile prin care se zidește Catedrala Mântuirii Neamului”, a spus Părintele Dionisie Constantin.

Părintele arhimandrit a rememorat evenimentul istoric și „bucuria acelor zile binecuvântate” ale sfințirii Catedralei Naționale.

„Deși frigul era mai aprig decât astăzi, totuși am dorit să ne învrednicim de Duhul Sfânt care a sfințit Altarul și a binecuvântat viețile noastre”.

Citește și: Alina Gorghiu a reacționat după atacul PSD la adresa președintelui: Minciuni ordinare, calomnii și dezinformare. Asta e rețeta PSD de 30 de ani

„Ne amintim cu recunoștință mai întâi de seara zilei de 24 noiembrie când Preafericitul Părinte Patriarh a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului românesc, ale căror nume au fost așezate, în cel mai sfânt loc, în piciorul sfintei mese. Un moment simbolic și de maximă recunoștință pentru cei care și-au jertfit viața pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român”.

Arhim. Dionisie a spus că acel gest simbolic i-a bucurat pe toți românii, „pentru că fiecare familie de român a odrăslit cel puțin unul din eroii înscriși în acele pomelnice”.

„Dar cât de mult s-a bucurat și românul nostru sfânt din țara sfântă – Ioan Iacob, văzând că noua Catedrală Națională a fost ridicată și pentru tatăl său, Maxim, care se numără ‹printre eroii pe osemintele cărora se ridică România modernă – România centenară›.”

La sărbătoarea Sf. Ap. Andrei din 2018 Patriarhul Teofil al Ierusalimului a oferit CMN un fragment din moaște precum și un epitrahil al Sf. Ioan Iacob.

Părintele Dionisie și-a încheiat predica printr-un îndemn către credincioși să contribuie la finalizarea lucrărilor CMN:

„Să jertfim astăzi cu bucurie din avutul nostru, nădăjduind ca acest neam românesc să-și păstreze credința curată și să nu ajungem la a jertfi viețile noastre ca și creștinii din Siria și alte țări, unde sunt persecuții, ca și în timpul Sf. M. Mc. Ecaterina”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.