Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Saber Guardian 17: Duminică - forţarea unui curs de apă şi un exerciţiu de evacuare medicală

MApN

Saber Guardian 17, cel mai mare exerciţiu militar din istoria modernă a României, va include, duminică, forţarea unui curs de apă la Borduşani (judeţul Ialomiţa), exerciţiul de evacuare medicală tip MASCAL la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu şi trecerea peste un curs de apă pe timpul nopţii, în judeţul Vâlcea.

Astfel, Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului Argedava Saber 17, de forţare a unui curs major de apă, se va desfăşura duminică, începând cu ora 11,00, pe braţul Borcea al fluviului Dunărea, în raza comunei Borduşani, a informat Ministerul Apărării Naţionale, printr-un comunicat transmis AGERPRES. La activitate vor participa peste 1.500 de militari români şi 100 de americani, cu aproximativ 400 de mijloace tehnice de luptă.

Principalele structuri de la exerciţiu sunt din cadrul Forţelor Terestre Române, respectiv Comandamentul Diviziei 2 Infanterie "Getica", Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos", Brigada 1 Mecanizată "Argedava", Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti", Regimentul 528 Cercetare Supraveghere, Batalionul 630 Paraşutişti, Batalionul 307 Infanterie Marină, precum şi structuri de informaţii militare şi PSYOPS. Acţiunile forţelor terestre sunt susţinute de un grup naval din Flotila Fluvială şi de aeronave ale Forţelor Aeriene Române. Militarii americani fac parte din Regimentul 2 Cavalerie.

Ziua Distinşilor Vizitatori a secvenţei acţionale tip MASCAL (mass casualty) se va desfăşura tot duminică, începând cu ora 15,00, în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. "Exerciţiul de evacuare medicală MASCAL, desfăşurat în perioada 10 - 17 iulie în Baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, asigură un scenariu apropiat de realitate pentru antrenamentul în domeniul asistenţei medicale spitaliceşti pentru Brigada 30 Medicală a SUA, care conduce exerciţiul, şi trei spitale NATO ROL 2 (Spitalul de campanie 212 al SUA, Formaţiunea Medicală ROL 2 a Armatei României şi Formaţiunea Medicală Balcanică) dislocate la Mihail Kogălniceanu. În cadrul acestuia, militari cu diferite răni simulate a se fi întâmplat în timpul forţării cursului de apă de la Borduşani şi în timpul exerciţiului cu trageri antiaeriene de la Capu Midia vor fi triaţi medical şi li se vor acorda îngrijirile medicale corespunzătoare", a precizat MApN.

România va participa la exerciţiu cu Formaţiunea Medicală ROL 2 Extins şi cu mai multe formaţiuni ROL 1 din cadrul forţelor terestre, navale şi aeriene. Exerciţiul de trecere peste un curs de apă se va desfăşura în timpul nopţii de 16 spre 17 iulie, în raza localităţii Râureni, judeţul Vâlcea. Aproximativ 500 de militari români din Brigada Multinaţională Sud-Est şi din Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos", 1.000 de americani din Regimentul 2 Cavalerie şi circa 440 de polonezi, germani, olandezi, macedoneni, sloveni, lituanieni şi britanici vor executa, cu aproximativ 740 de mijloace tehnice, acţiuni de luptă complexe.

"Reamintim cetăţenilor care au domiciliul în localităţile adiacente centrelor de instruire obligaţia de a respecta măsurile de siguranţă stabilite pe timpul tragerilor cu muniţie reală, precum şi marcajele, însemnele privind restricţiile şi indicaţiile personalului de pază din proximitatea poligoanelor MApN şi a zonelor de siguranţă. Accesul neautorizat în poligoanele MApN, atingerea sau strângerea deşeurilor metalice rezultate în urma activităţilor de tragere cu muniţie reală sunt strict interzise şi prezintă riscuri majore", subliniază sursa citată, conform Agerpres.

La exerciţiul SG17 participă 25.000 de militari, din 22 de ţări aliate şi partenere. Exerciţiul este condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR) şi se desfăşoară pe teritoriile naţionale ale Bulgariei, României şi Ungariei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.