Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sabotaj în Marea Baltică - Cablul subacvatic între Suedia şi Estonia a fost avariat de o forţă exterioară

en.wikipedia.org
marea baltica

Cablul de telecomunicaţii subacvatic între Suedia şi Estonia a fost avariat de o "forţă exterioară" sau printr-o "manipulare", probabil în acelaşi timp cu gazoductul între Finlanda şi Estonia, a declarat luni Ministerul suedez al Apărării, citat de AFP.

"S-a confirmat faptul că cablul a fost deteriorat de o forţă exterioară sau printr-o manipulare. Avaria nu a afectat funcţionarea cablului (...) şi a avut loc în zona economică estoniană", a precizat ministerul într-un comunicat.

La 17 octombrie, guvernul suedez a indicat că a primit informaţii potrivit cărora un cablu de telecomunicaţii ce leagă cele două ţări a fost avariat, fără a putea identifica cauza.

Acest incident a avut loc în aceeaşi "fereastră temporală" cu posibilul sabotaj al gazoductului Balticconnector ce aprovizionează Finlanda dinspre Estonia şi cablul de telecomunicaţii între cele două ţări, potrivit guvernului.

"Estonia a semnalat că au fost identificate urme de impact fizic (pe cablu), estimând de asemenea că pagubele provocate gazoductului şi cablului de comunicaţii între Finlanda şi Estonia sunt legate de pagubele provocate la cablul de comunicaţii între Suedia şi Estonia", a explicat Carl-Oskar Bohlin, ministrul apărării civile.

De partea suedeză, "nava forţelor armate suedeze HMS Belos a fost trimisă la faţa locului pentru a investiga" incidentul, a precizat ministrul apărării Pal Jonson.

Zece ţări din Europa de Nord, între care Finlanda, Suedia şi Estonia, au convenit la jumătatea lunii octombrie să lucreze la consolidarea supravegherii infrastructurilor lor critice după oprirea gazoductului în Finlanda.

NATO şi-a consolidat de asemenea prezenţa sa în Marea Baltică.

Există un ansamblu de "cabluri, conducte de gaze şi infrastructuri pe fundul mării, absolut fundamentale pentru transferul de date şi tot ceea ce este controlat digital.Vulnerabilităţile sunt mult mai mari astăzi", a subliniat premierul suedez Ulf Kristersson la reuniunea celor zece ţări din Europa de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.