Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şah-mat la Blaga în PNL: Planul care dejoacă ambiţiile "Buldogului"

Vasile Blaga

Reglări de conturi în forţă în PNL. Liberalii se află pe ultima sută de metri înainte de şedinţa în care vor fixa calandarul până la viitorul Congres şi modul în care vor face alegerile interne. Vechii liberali vor să închidă definitiv gura oamenilor lui Vasile Blaga interesaţi să facă cât mai repede alegeri interne, de sus în jos, pentru şefia partidului. În atingerea acestui obiectiv, Blaga a făcut însă o  serie de greşeli capitale,, iar adversarii au profitat deja de ele.

Vezi și: Greii PSD intră în Guvern: numire CONTROVERSATĂ a premierului

Iniţial, după dezastrul de la locale şi parlamentare. Blaga şi ai lui stăteau mai bine în pole-position pentru a dicta condiţiile la viitorul Congres: filialele conduse interimar de oamenii proveniţi din fostul PDL, deveniţi între timp lideri unici, au avut rezultate mai bune decât cele antamate şi gestionate de reprezentanţii vechilor liberali. De altfel, după anunţarea rezultatelor, ei au reuşit să o impună pe Raluca Turcan , lider interimar până la viitoare Convenţie.

Şi tot ei, ulterior,  au împins-o pe ea şi alţi lideri locali din aripa fostului PDL în braţele vechilor liberali, susţin surse de la vârful PNL. Mulţi dintre aceştia, mai moderaţi, au înţeles că Blaga caută să deţină frâiele partidului mai mult pentru sine, prin interpuşi precum Cătălin Preedoiu, cu riscul adâncirii faliei deja existente atât între cele două tabere care ar fi trebuit să fuzioneze deja până acum, dar mai ales a prăpastiei dintre conducerea centrală şi baza partidului - simpli membrii de partid, deja debusolaţi de ultimele rezultate obţinute şi de lipsa de strategie pe termen lung dovedită de tandemul Gorghiu-Blaga.

Întrunirea de la Ogrezeni, din judeţul Giurgiu, convocată de Blaga şi gruparea sa, a fisurat şi mai mult gruparea foştilor pedelişti. Potrivit surselor citate, Blaga doreşte organizarea cât mai repede a Convenţiei Naţionale, pentru martie , cel târziu aprilie, pentru alegerea noii conducerii centrale, urmată ulterior de alegeri interne de sus în jos pentru desemnarea conducerilor filialelor judeţene şi locale.

Citeşte şi: Preşedintele CEDO recomandă Guvernului României să facă şi graţieri/ VIDEO

Pentru actualii lideri interimari, indiferent de apartenenţa la cele două tabere, un astfel de scenariu de lucru este însă de neacceptat. Cine ar deveni astfel preşedintele partidului la Congres ar fi uşor contestat. Legitimitatea acestuia este dată de votul delegaţilor prezenţi la eveniment, iar legitimitatea delegaţilor este dată de desemnarea lor de către conducerile judeţene alese, nu de cele interimare existente la nivelul celor mai multe filiale din ţară, susţin sursele citate.

În plus, mulţi dintre aspiranţii la şefiile de filiale judeţene, inclusiv interimarii actuali din zona fostului PDL, se tem că dacă Blaga îşi va instala propriul preşedinte-marionetă la Congres, ulterior va face legea în alegerile interne din filiale şi va transforma totul într-un simulacru prin care să-şi impună proprii favoriţi în fruntea acestor organizaţii, ne-au dezvăluit sursele citate temerile existente în partid.

O altă eroare de calcul făcută de Blaga a fost îndepărtarea liderului interimar, Raluca Turcan. Şefa PNL Sibiu nu şi-a ascuns niciodată în PNL dorinţa de a deveni primul preşedinte de partid ales prin votul unui Congres în România. Sprijinită de o parte dintre foştii pedelişti, luată în calcul până şi de Blaga, Turcan a pierdut sprijinul pentru candidatură în faţa lui Cătălin Predoiu, datorită diferenţelor de viziune pe care le-a avut pe tema modului de desfăşurare al alegerilor interne în partid dar, mai ales, pentru  modul în care s-a raportat la problema graţierii şi modificărilor aduse la codul penal prin proiectele de ordonanţă de urgenţă elaborate de PSD, susţin surse participante la întâlnire.

De altfel, la câteva zile după întâlnire, Turcan a anunţat că nu se mai gândeşte în acest moment la preşedinţia partidului. Anunţul a fost însoţit de atacuri în presă la adresa „colegilor rupţi de realitate din partid”.

Nu mă gândesc în acest moment la preşedinţia partidului, dar mă gândesc zi şi noapte cum aş putea corecta ceea ce nu a mers în PNL până acum. În primul rând, e nevoie de alegeri de jos în sus. Eu cred că următoarea Convenţie ar trebui să fie una care să mobilizeze membrii de partid, care să-i atragă la luarea deciziilor, exact cum am făcut în organizaţia Sibiu. Să fie o Convenţie în care acolo unde s-a greşit, a fost neimplicare, lipsă de viziune, să poţi să corectezi, să aducă un plus de legitimitate pentru cei care vor fi în fruntea partidului şi care să se realizeze temeinic, fără o presiune uriaşă de timp. (...) Una e să faci lucrurile serios temeinic, alta e să vii să pui repede batista pe ţambal, să numeşti o conducere în vârf şi de acolo partidul să fie mulţumit că s-a încheiat. Dacă ar fi să facem lucrurile temeinic, Congresul ar putea avea loc în lunile mai-iunie. Aceasta nu este o decizie pe care am luat-o încă, duminică voi consulta preşedinţii de organizaţii, vom vedea cum se raportează fiecare şi cum îşi evaluează propria activitate politică, pentru ca în Biroul Permanent Naţional să stabilim exact calendarul desfăşurării Convenţiei, pentru finalizarea alegerilor'', a dat Turcan semnalul distanţării de Blaga.

De cealaltă parte sunt cei care fac mare caz, din considerente ce ţin de propriile lor agende, pe tema alegerilor de jos în sus, prin consultarea tuturor membrilor de partid, întâi la nivelul filialelor prin desemnarea noilor conduceri şi, ulterior, prin proprii lor reprezentanţi, delegaţii trimişi la viitoare Convenţie Naţională pentru a dezbate şi vota platformele-moţiune cu care se vor prezenta candidaţii la şefia partidului.

Citeşte şi: Liviu Dragnea a explodat. ATAC DUR la Iohannis: 'E unul care stă pe uliță și dă cu pietre în noi'

Printre ei se numără vechii liberali, lideri de filiale adunaţi în jurul secretarului general interimar, Marian Petrache, dar şi foşti democrat-liberali convinşi să li se alăture, grupare care vrea să dea viitorul preşedinte şi echipa acestuia de conducere. Alina Gorghiu şi nucleul de tineri liberali rămaşi în jurul ei încearcă şi ea să joace un rol în raporturile interne de putere, pentru a-şi putea negocia o poziţie în viitoarea conducere. Excluşii de pe lista de eligibili la parlamentare, precum Vlad Nistor, Ludovic Orban, Lucia Varga, caută să adune până la Congres, cât mai multă vizibilitate şi capital electoral, jucând cartea alegerilor de jos în sus, a ascultării voinţei tuturor liberalilor de rând, în paralel cu criticarea la scenă deschisă a jocurilor de culise practicate de principalele cooperativedin partid. În faţa unei astfel de rezistenţe, adversarii lui Blaga din partid se aşteaptă să-i dejoace acestuia planul.

La viitorul Consiliu Naţional de Coordonare, îl umilim. Blaga nu mai poate conta decât pe sprijinul a 7 - 8 filiale, haide 10,. Restul au înţeles că dacă mergem pe propunerea lui de acţiune, partidul va rămâne fracturat în continuare şi că riscăm să nu ne mai revenim niciodată aşa în preferinţele electoratului dacă nu suntem în stare să învăţăm din greşeli şi să nu ţinem cont că ne-am îndepărtat proprii membri şi simpatizanţi”, ne-au mai declarat sursele citate.

Citeşte şi: SOV devoalează MOTIVUL REAL pentru care sunt activați ofițerii acoperiți din presă

Până atunci însă, duminică urmează să aibă loc o consultare a conducerii cu toţi liderii de filiale pentru a analiza cauzele eşecului la locale şi parlamentarele din 2016, dar şi pentru a pune în balanţă toate variantele de acţiune pentru Congres. Va fi o întrunire la care şi-a anunţat prezenţa însuşi Blaga, după ce luni bune a stat mai mult retras, în umbra deciziiilor din PNL, pe fondul problemelor sale cu justiţia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.