Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salariile mari din IT îi atrag pe absolvenții de liceu: 'Bătaie' la facultăţile de profil

Dreamstime.com
calculator oameni

Salariile mari din domeniul IT atrag tot mai mulţi absolvenţi de liceu către acest sector de activitate, scrie Ziarul Fianciar, potrivit Mediafax.

Facultatea de matematică şi informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti, care îi are printre absolvenţi pe Daniel Dines de la UiPath şi pe Florin Talpeş de la Bitdefender, a înregistrat un număr record, de 12 candidaţi pe loc, la admiterea din acest an.

„La secţia de tehnologie a informaţiei competiţia a fost chiar mai acerbă, cu 28 de candidaţi pe loc. Anul acesta admiterea s-a bazat în principal pe nota de la bacalaureat, nu pe sistemul tradiţional de admitere pe bază de examen, pe care am suspendat-o din cauza pandemiei“, a spus Radu Grama­tovici, prorector Studenţi şi Informatizare în cadrul Universităţii din Bucureşti.

Un absolvent al Facultăţii de mate­matică şi informatică câştigă, după primul an de la angajare, cel puţin 1.000 de euro net pe lună (circa 4.900 de lei net).

Dacă în urmă cu 7-8 ani numai jumătate dintre studenţii care se înscriau în primul an la această facultate reuşeau să devină absolvenţi cu diplomă de licenţă, în prezent rata de absolvire a crescut la 60%, dar în continuare este mică. „Noi încercăm să îmbunătăţim lucrurile în zona aceasta de abandon din cauza derulării în paralel a programului de studii şi a unui loc de muncă în industrie, care se manifestă în continuare, dar cred că suntem pe drumul cel bun“.

Sectorul IT&C a fost vedeta economiei în ultimii ani, ajungând la 6,8% din PIB. Cu numai 200.000 de angajaţi, IT&C-ul ge­nerează mai mult decât agricultura (3,8% din PIB îm 2020) şi construcţiile (6,6% din PIB).

Anual, universităţile livrează 8.000 de IT-şti, însă nevoia din piaţă este mult mai mare. Cifrele de şcolarizare de la facultăţile de matematică şi informatică nu pot creşte, deoarece nu sunt suficient de mulţi profesori care să îi antreneze pe viitorii programatori, iar salariile din sistemul de învăţământ nu îi motivează pe tineri să aleagă o carieră academică.

Un angajat din domeniul serviciilor informatice câştigă, în medie, 8.200 de lei net pe lună, de 2,3 ori mai mult decât un angajat plătit cu salariul mediu pe economie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.