Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sancțiunile occidentale nu au cauzat daunele așteptate economiei ruseşti pe termen scurt (economiști)

lboro.ac.uk
sanctiuni rusia

Sancțiunile occidentale nu au cauzat daunele așteptate economiei ruseşti pe termen scurt - consideră economiștii de la Centrul analitic Bruegel (think tank) de la Bruxelles și de la Institutul de Finanțe Internațional American (IIF), anunță Tass, potrivit Rador.

"Chiar dacă economia rusească suferă, fără îndoială, de pe urma sancțiunilor, efectul imediat al acestora este mult mai mic decât se credea inițial" - se afirmă într-un raport analitic comun, publicat pe 26 octombrie pe site-ul Bruegel. În ciuda sancțiunilor impuse, contul curent al operaţiunilor Rusiei a atins un nivel-record din 2007 încoace, de 198 de miliarde de dolari, determinat de profiturile puternice de pe urma exporturilor de petrol și gaze și de o scădere bruscă a importurilor.

O tendință similară ar putea menține un excedent de cont curent în 2023, atâta timp cât situația nu este afectată de plafonarea prețului petrolului și gazelor rusești. Economiștii presupun că instituirea controlului la export de către UE, SUA și alte țări, precum și retragerea companiilor străine din Rusia vor afecta în viitor, în mod semnificativ, starea economică a Rusiei pe termen lung.

Și în sectorul financiar se aştepta ca "sancțiunile suficient de cuprinzătoare (...) să aibă un impact semnificativ, dar se pare că acestea nu au avut efectul dorit". Raportul subliniază că, după scurta perioadă stresantă din martie 2022, sistemul financiar s-a stabilizat "mulțumită managementului competent al Băncii Rusiei".

Experții Bruegel și IIF au ajuns la concluzia că restricțiile impuse Rusiei nu au avut până acum efectul dorit și "pentru izolarea economiei ruseşti este nevoie de o coordonare mai strânsă a sancțiunilor în întreaga lume".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.