Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sânge pe frontul din Nagorno-Karabah: Sute de militari armeni au fost ucişi într-o singură săptămână

Peste 200 de militari armeni au fost ucişi săptămâna trecută în cele mai grave ciocniri la frontiera cu Azerbaidjanul după războiul din 2020, potrivit unui nou bilanţ anunţat luni de Consiliul de Securitate al Armeniei, relatează AFP, potrivit news.ro.

Bilanţul se ridică la ”207 (morţi), inclusiv trei civili”, a precizat Consiliul de Securitate al Armeniei, adăugând că ”doi civili sunt dispăruţi, 293 de militari şi trei civili sunt răniţi”.

În plus, douăzeci de militari au fost luaţi prizonieri de armata azeră, potrivit aceleiaşi surse. Astfel, bilanţul total este de aproximativ 300 de morţi de ambele părţi. În ceea ce priveşte Azerbaidjanul, bilanţul până în prezent este de 79 de militari ucişi, potrivit Baku, de la începutul confruntărilor care au izbucnit marţea trecută.

Aceasta este o escaladare fără precedent din 2020, care ameninţă să pericliteze un proces de pace fragil între Armenia şi Azerbaidjan, două ţări rivale din regiunea Caucazului, care împart aproximativ 1.000 de kilometri de graniţă comună. Şefii diplomaţiilor Armeniei şi Azerbaidjanului urmează să se întâlnească luni la New York, în Statele Unite, la iniţiativa secretarului de stat american Antony Blinken.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a condamnat, duminică, în vizită la Erevan, atacurile ”ilegale” de la Baku. Călătoria sa în capitala armeană a marcat un nou semn de apropiere între Washington şi Erevan, într-un moment în care Moscova, mediator tradiţional în această regiune, se ocupă de ofensiva militară lansată în Ucraina.

Din 2020, Rusia desfăşoară o forţă de menţinere a păcii la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan, însă acest lucru s-a dovedit ineficient în prevenirea escaladării militare din ultima săptămână.

Ciocnirile din prezent sunt cele mai intense de la izbucnirea războiului dintre cele două ţări în 2020 pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, soldat cu peste 6.500 de morţi şi care a convins Armenia să cedeze teritoriul rivalului său. Înainte de războiul declanşat în 2020, Armenia şi Azerbaidjan s-au luptat în anii 1990 pentru regiunea Nagorno-Karabah, un conflict soldat cu peste 30.000 de morţi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.