Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sansa uriasa pe care Romania nu trebuie sa o rateze. 75 de miliarde de euro puse la bataie de UE

fonduri europene

Romania are o sansa uriasa in fata sa. UE pune la bataie 75 de miliarde de euro in cadrul unui program dedicat IMM-urilor care urmareste sa incurajeze dezvoltarea de afaceri in domenii cheie, domenii strategice, cu potential de crestere. Prioritate vor avea proiectele din domeniul IT si al energiei verzi.

Fondul destinat IMM-urilor face parte din Planul Juncker (n.r. Fondul European pentru Investiții Strategice - 315 miliarde de euro) si nu va fi fragmentat pentru fiecare tara in parte, asa cum sunt distribuite fondurile structurale. De acest fond vor beneficia cele mai bune proiecte, indiferent de tara de origine a acestora.

Astfel Romania are sansa sa devina un adevarat lider european in domeniul IT, in conditiile in care este deja cunoscuta pentru specialistii sai in domeniu.

Saptamana aceasta in Parlamentul European a fost organizata o dezbatere in cadrul Comisiei de Buget, la care au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiții, cercetători și antreprenori. Dezbaterea a fost condusa de europarlamentarul Siegfried Muresan si a avut ca scop identificare problemelor pe care le intampina IMM-urile in a accesa finantari, in a se dezvolta si care sunt solutiile care pot fi gasite.

content-image

Principalele probleme semnalate de participanti au fost legate de birocratia care ingreuneaza accesul la finantare, reticenta bancilor de a acorda credite IMM-urilor, nevoia de garantii pentru aceste credite, dificultatea de a accesa informatii utile si nu in ultimul rand lentoarea institutiilor care duce la intarzieri de plati.

Solutiile propuse la aceste probleme, care ar putea ajuta si mediul de afaceri din Romania, au fost printre altele concentrarea banilor europeni pe garantii pentru a facilita accesul la credite si la investitii private, uniformizarea standardelor legislative si implicit fiscale la nivel european pentru ca investitiile sa poata sa vina din orice tara, iar competitia pe piata europeana a IMM-urilor sa fie una bazata pe acelasi set de reguli de joc si nu in ultimul rand prioritizarea proiectelor finantate.

Se va urmarii ca banii sa nu fie irositi pentru a tine in viata proiecte fara viitor si se vor prioritiza proiectele inovative, mai ales pe domeniul IT.

Europarlamentarii vin in Romania sa ii ajute pe antreprenorii IT&C

"Eu voi propune ca in partea a doua a acestui an sa avem o deplasare in Romania, probabil la Cluj, a unui grup de tineri parlamentari din grupul PPE, pentru a discuta tocmai cu antreprenori din domeniul IT - companii bazate pe cercetare, inovare, cu un potential ridicat de crestere. Cluj este unul din centrele industriei IT din Romania.

E esential ca banii sa fie investiti in domenii care creeaza dupa aceea efect multiplicator. Sa imbunatatim infrastructura, sa ajutam IMM-uri bazate pe cercetare, invoare, care duc dupa aceea societatea inainte", a declarat europarlamentarul Siegfried Muresan.

content-image

Cum va functiona programul pentru IMM-uri si cum poate fi imbunatatit

"Bancile comerciale vor lua credite garantate de BEI pe care ele trebuie sa le puna la dispozitia IMM-urilor prin banci comerciale din Romania.

Bancile trebuie sa informeze dar nu va fi suficient. Pentru ca aceste intreprinderi mici sa acceseze un program atat de complex cred ca au nevoie de o coalizare.

La nivelul fondului Juncker oamenii care vor evalua programele vor fi specializati pe arii, pe tari, pe IMM-uri, pe inovare, cercetare, infrastructura, s.a.m.d.. As vrea ca si poriectele sa poata fi depuse eventual grupat, sa avem in Romania un hub unde se stie ca IMM-urile bazate pe inovare/cercetare sau cele care vor sa investeasca in infrastructura energetica, specific pe arii, se pot adresa unui punct de informare sau unui centru care le reprezinta interesele. Poate fi la nivelul unei banci, unui centru de afaceri, n-as prea vrea la nivelul administratiei publice", a explicat europarlamentarul Siegfried Muresan.

Ulrike Rabmer-Koller, Vicepreședinte al Federației Europene a IMM-urilor (UEAPME) și Vicepreședinte al Camerei de Comerț și Economie a Austriei a prezentat patru recomandări pentru politicile europene:

1) Instituțiile trebuie să reducă povara birocratică asociată programelor de finanțare

2) Programele trebuie să fie flexibile pentru a fi adaptate diferențelor de structuri ale economiei din statele membre

3) accesul mai facil la fonduri pentru inovare și investiții

4) Comisia trebuie să recunoască faptul că instrumentele de garantare trebuie să dețină o proporție mai mare decât granturile și investițiile de capital.

De la dezbateri teoretice, la actiuni concrete

Dezbaterea din Parlamentul Europeana privind Bugetul UE si IMM-urile a reliefate mai multe cai de actiune, acestea s-ar putea concretiza in legislatie europeana:

"Vom face evaluarea acestei audieri si vom vedea cum ideile exprimate pot fi implementate, in ce masura sunt responsabilitatea noastra, in ce masura sunt responsabilitatea Comisiei Europene. Putem sa facem sugestii catre Comisie. Chiar pe lucruri pe care noi nu decidem, vom incerca sa le aducem in atentia celor care decid.

Dupa pauza de vara voi solicita Comisiei pentru Bugete sa avem o sesiune de evaluare a acestei audieri, a ideilor, a initiativivelor noi", a explicat Siegfried Muresan.

Intreaga dezbatere privind 'Bugetul UE si IMM-urile' poate fi urmarita aici: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20150715-1500-COMMITTEE-BUDG

Sesiunea I - „Finanțare europeană pentru IMM-uri: lecția învățată” - moderată de eurodeputatul Siegfried Mureșan

Obiectiv: Evaluarea rezultatelor și obstacolelor în vederea eficientizării finanțării IMM-urilor în UE

Participanți:

- Kristin Schreiber, directoarea Programului pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri din cadrul Direcției Generale Întreprinderi și Industrie;

- Dario Scannapieco, vicepreședintele pentru IMM-uri al Băncii Europene de Investiții;

- Ulrike Rabmer-Koller, vicepreședintele Asociației Europene a Artizanatului și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii și vicepreședinte al Camerei de Comerț a Austriei;

- Neil Lee, lector în cadrul Universității London School of Economics;

- Taneli Tikka, antreprenor.

Sesiunea a II-a - „O nouă abordare pentru susținearea start-up-urilor: Cum poate fi utilizat mai eficient bugetul UE?” - moderată de eurodeputatul Paul Rübig

Obiectiv: Identificarea metodelor de acces la finanțarea europeană pentru proiecte de IMM-uri cu un nivel ridicat de risc, inclusiv de către antreprenorii tineri și antreprenorii femei;

Participanți:

- Marco Malacarne, șeful Departamentului Operațiuni al Agenției Executive pentru IMM-uri din cadrul Comisiei Europene;

- Garrett Murray, managerul Departamentului de Relații Guvernamentale din cadrul Enterprise Ireland;

- Werner Neuwirth-Riedl, antreprenor, director general al băncii de investiții Finpoint GmbH Austria;

- Pieter Guldemond, director general al YES!delft, incubator de afaceri;

- Michael Collins, director pentru afaceri publice în cadrul Asociației Europeane a Capitalului de Risc și a Capitalului Privat.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.