Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şapte focare noi de pestă porcină africană au fost depistate în ultima lună

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Şapte focare noi de pestă porcină africană au fost depistate în ultima lună, din 23 august până pe 21 septembrie, la nivel judeţean, numărul total al focarelor active la porcii domestici fiind de opt, a informat, miercuri, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, notează Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al DSVSA, cele şapte focare noi au fost identificate în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naţionale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană).

Ca urmare a activităţilor specifice de control şi asanare a bolii desfăşurate de către specialiştii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă au fost stinse 19 focare de PPA.

Cele opt focare active de PPA la porcii domestici se găsesc în 7 localităţi: Remetea (comuna Remetea), Valea de jos (comuna Rieni), Aleşd (oraş Aleşd), Totoreni (comuna Tărcaia), Otomani (comuna Sălacea), Ioaniş (comuna Finiş) şi Hidişelul de sus (comuna Hidişelul de sus).

În ceea ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi de boală, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA este, în prezent, de 19.

DSVSA menţionează că toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

De asemenea, DSVSA face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.