Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SĂRBĂTORI RELIGIOASE în 22 mai

Agerpres
sarbatori ioska

Ortodoxe

Sf. Mc. Vasilisc şi Marcel; Sf. Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice
Sf. m. Vasilisc. Sf. Rita de Cascia

Romano-catolice
Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m.

Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul creştin ortodox în fiecare an la 22 mai şi la 3 martie.

În martie Sfântul Vasilisc este sărbătorit împreună cu Sfinţii Mucenici Eutropie şi Cleonic. Cei doi Sfinţi mucenici şi Sfântul Vasilisc au fost supuşi la multe chinuri pentru credinţa lor în Hristos.

Sfântul Mucenic Vasilisc a rămas însă viu în temniţă, după moartea acestora. A fost omorât mai târziu, în urma altor chinuri pe care le-a suferit, prin tăierea capului

În ziua de 22 mai, Biserica face pomenirea Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381).

Sinodul s-a desfăşurat la Constantinopol, în perioada mai - iulie, la decizia împăratului Teodosie cel Mare (379-395), pentru a restabili ordinea şi liniştea în Biserică. Tulburarea era provocată de o erezie anti-trinitară (macedonianismul), învăţătură ce nega dumnezeirea, egalitatea şi deofiinţimea Sfântului Duh cu Tatăl şi cu Fiul.

Printre cei 150 de ierarhi prezenţi la Sinodul al II-lea Ecumenic au fost: Meletie al Antiohiei, Timotei al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Diodor de Tars, Grigorie de Nyssa şi Petru de Sevasta (fraţii Sfântului Vasile cel Mare), Amfilohie de Iconiu, Gerontius sau Terentius de Tomis - Constanţa în Sciţia Mică, Martyrius de Marcianopolis (Devna - Bulgaria).

Sfântul Grigorie de Nazianz, episcop al Constantinopolului, a fost preşedinte al sinodului după moartea episcopului Meletie al Antiohiei, la sfârşitul lunii mai. În urma retragerii Sfântului Grigorie de Nazianz, preşedinţia sinodului a revenit noului episcop de Constantinopol, Nectarie.

Au fost prezenţi şi 36 de episcopi pnevmatomahi, adepţi ai ereziei ce nega dumnezeirea Sfântului Duh, pe care împăratul Teodosie şi Sfântul Grigorie sperau să-i câştige pentru Ortodoxie, încercare sortită eşecului.

Lucrările sinodului, recunoscut ca Sinodul al II-lea Ecumenic, datorită importantelor decizii dogmatice formulate şi recunoscute unanim de întreaga Biserică, s-au încheiat la 9 iulie 381.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.