DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 13 aprilie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 13 aprilie

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul

Greco-catolice
Sf. papă m. Martin

Romano-catolice
Sf. Martin I, pp. m.


Sfântul Sfinţit Mucenic Artemon este pomenit în calendarul creştin ortodox la 13 aprilie.

A fost preot în cetatea Laodiceea, din Asia Mică, în vremea împăratului roman Diocleţian (284-305), care a declanşat o prigoană extrem de dură împotriva creştinilor.

În acest timp, a fost trimis în Laodiceea un demnitar imperial cu ordinul de a-i prinde şi a-i condamna la moarte pe creştinii care în timpul torturilor nu apostaziau de la credinţa în Hristos.

Mai înainte însă de venirea acestuia, episcopul locului, Sisinie, aflând că se apropia comitul, s-a dus noaptea în templul zeiţei Artemida, împreună cu Sfântul Artemon şi mai mulţi creştini, şi i-a sfărâmat pe toţi idolii care erau acolo şi i-a ars cu foc.

Întorcându-se apoi în biserică, îşi săvârşea obişnuitele rugăciuni şi-i întărea pe credincioşi, zicându-le: "Fiii mei, auzim de Antihrist cel ce vine în cetate, vrând să ucidă pe creştini. Deci, nimic să nu vă despartă pe voi de dragostea lui Hristos, nici focul, nici sabia, nici fiarele şi nici un fel de moarte oricât de cumplită" (Vieţile Sfinţilor).

Pentru Hristos, Sfântul Artemon a fost supus de către prigonitorii săi la chinuri cumplite, din care prin minune a scăpat nevătămat, aducând la credinţă mulţime de oameni care înţelegeau că Dumnezeul la care se închină Sfântul Artemon este Dumnezeul cel viu şi adevărat. A fost prins în cele din urmă de necredincioşi şi i s-a tăiat capul (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor").

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.