Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 13 martie

Sărbătorile zilei de 13 martie

Ortodoxe
Aducerea moaştelor Sf. Ier. Nichifor, patriarhul Constantinopolului (Sâmbăta Sfinţilor Cuvioşi)

Greco-catolice
Aducerea moaştelor sf. aep. Nichifor. Pomenirea tuturor cuvioşilor sihaştri şi călugări

Romano-catolice
Sf. Sabin, m.

Aducerea moaştelor Sfântului Nichifor, patriarh al Constantinopolului, se pomeneşte în calendarul creştin ortodox la 13 martie.

Sfântul Ierarh Nichifor a fost izgonit din scaunul patriarhal, în insula Proconis, în timpul împăratului Leon al V-lea Armeanul (813-830), cel care a declanşat a doua perioadă iconoclastă, în anul 813.

Armean de origine şi iconoclast, Leon al V-lea dorea totuşi ca disputele dintre cele două grupări potrivnice, iconoclaste şi iconodule, să fie înăbuşite fără măsuri drastice. În consecinţă, a hotărât să convoace un sinod care să sancţioneze episcopii care nu se vor pleca voinţei lui.

Când patriarhul a aflat de hotărârea împăratului, a refuzat să se înfăţişeze înaintea sinodului. Leon al V-lea, înfuriat de purtarea patriarhului, a dispus imediata lui exilare.

Sfântul Nichifor a murit în exil, după 13 ani de mari lipsuri, şi a fost îngropat lângă biserica Sfântului Mucenic Teodor, din Proconis, al cărei ctitor era.

În acest timp, vreme de 7 ani, iconodulii au fost crunt încercaţi de teroarea iconoclaştilor.

Cinstirea Sfintelor Icoane a fost readusă după moartea împăraţilor iconoclaşti, Leon al V-lea, căruia i-au urmat Mihail al II-lea şi fiul acestuia, Teofil, de împărăteasa Teodora, soţia împăratului Teofil (829-842), şi de patriarhul Constantinopolului Metodie.

În această împrejurare, Sfânta Teodora împărăteasa şi fiul său Mihail, după sfatul patriarhului, au hotărât să aducă în Constantinopol şi moaştele Sfântului Nichifor.

Drept aceea, patriarhul Metodie împreună cu un mare sobor de preoţi şi monahi au mers în insula Proconis, unde se aflau moaştele Sfântului Nichifor, al cărui trup, după nouăsprezece ani, era întreg cu totul, neavând nici urmă de stricăciune şi dând bună mireasmă. Au aşezat sfintele moaşte într-o raclă nouă şi, purtându-le în alai de sărbătoare, le-au adus până la Constantinopol, în ziua de 13 martie, aceeaşi zi în care a fost izgonit Sfântul Nichifor. Sfânta raclă au dus-o mai întâi în Catedrala Sfânta Sofia, apoi a doua zi a fost dusă în Biserica Sfinţilor Apostoli, unde a fost depusă. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; "Istoria Bisericească Universală", vol. I, 1987)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.