DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 18 iunie

Agerpres
sarbatori

Sărbătorile zilei de 18 iunie

Ortodoxe
Sf. Mc. Leontie, Ipatie şi Teodul; Sf. Cuv. Erasm

Greco-catolice
Sf. m. Leontie

Romano-catolice
Ss. Marcu şi Marcelian, m.


Sfinţii Mucenici Leontie, Ipatie şi Teodul sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 18 iunie.

Aceşti Sfinţi Mucenici au trăit în vremea împăratului Vespasian (69-79).

Sfântul Leontie era din provincia romană Ahaia (Grecia) şi era comandant de armată în Tripoli (Fenicia). A fost denunţat guvernatorului Feniciei că este creştin. Guvernatorul a trimis înaintea sa, la Sfântul Leontie, mai mulţi soldaţi, printre care se afla şi Teodul, însoţiţi de tribunul Ipatie, care pe drum fiind s-a îmbolnăvit de friguri.

Aflat în mare suferinţă, Ipatie a avut o vedenie în care era îndemnat să ceară ajutor la Dumnezeul lui Leontie, pentru a se vindeca.

Tribunul a crezut cele spuse de îngerul lui Dumnezeu şi împreună cu soldaţii săi a ridicat mâinile la cer zicând: "Dumnezeul lui Leontie, ajută-mi!". Îndată bolnavul s-a făcut sănătos ca şi cum nu fusese bolnav deloc.

Vindecat, Ipatie a ajuns împreună cu Teodul în casa lui Leontie şi de la acesta împreună au primit botezul creştin, într-un chip minunat printr-un nor care s-a aşezat deasupra lor.

Aceşti trei bărbaţi, Leontie, Ipatie şi Teodul au fost închişi şi îndemnaţi să se lepede de credinţa creştină. Rămânând însă neclintiţi în mărturisirea lui Hristos, au fost torturaţi şi apoi ucişi. Mai întâi Sfinţii Ipatie şi Teodul, apoi Sfântul Leontie, care a fost torturat cumplit şi apoi omorât în bătaie.

Mărturisirea şi moartea Sfântului Leontie au fost relatate de un anume Notarie, creştin, care a văzut toate acestea cu ochii săi şi le-a scris pe o tăbliţă de plumb. Tăbliţa a pus-o în mormânt lângă moaştele sfântului, pentru neamul cel mai de pe urmă. Mucenicul lui Hristos, Leontie, şi-a săvîrşit pătimirea sa în ziua de 18 iunie. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.