Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 22 decembrie - Sfântul Petru Movilă/ Sfânta Anastasia

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 22 decembrie

Ortodoxe
Sf. Ier. Petru Movilă, mitropolitul Kievului; Sf. Mare Mc. Anastasia

Greco-catolice
Sf. m. Anastasia Romana

Romano-catolice
Sf. Francisca Cabrini


Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolit al Kievului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 decembrie.

Ierarhul Petru Movilă s-a născut probabil în anul 1596, la Suceava. A fost fiul lui Simion Movilă, care a domnit în Moldova în perioada iulie 1606-septembrie 1607, având anterior două scurte perioade de domnie în Ţara Românească, şi nepot de frate al mitropolitului Moldovei, Gheorghe.

Tânărul Petru a studiat la Şcoala "Frăţiei ortodoxe" din Lvov; stabilit un timp la moşia sa Rubiejovka, lângă Kiev, unde a zidit o biserică. A fost tuns în monahism, în 1627, la Lavra Pecerska din Kiev, şi a fost ales egumen-arhimandrit al acestui aşezământ. În martie 1633 a fost ales, iar în aprilie hirotonit la Lvov, arhiepiscop şi mitropolit al Kievului, Haliciului şi toată Rusia (- Rusia Mică).

Ca egumen şi mitropolit, a lucrat pentru întărirea Ortodoxiei în faţa primejdiei uniate, a restaurat Lavra Peşterilor, Catedrala Sfânta Sofia şi alte biserici din Kiev. În 1631 a înfiinţat un colegiu în Kiev (devenit ulterior Academie), cu limba de predare latină, cu un program de studii asemănător cu al universităţilor apusene. A urmărit ridicarea culturală a clerului, prin şcolile din eparhie (Kiev, Viniţa, Luţk, ş.a.), precum şi prin tipografiile acesteia (Kiev, Lvov, Vilna), în care a imprimat aproximativ 50 de lucrări (de slujbă, de învăţătură, de apărare a Ortodoxiei, multe cu prefeţe semnate de mitropolit).

Cu sprijinul său au luat fiinţă tipografiile româneşti din Câmpulung (1635), Govora (1637) şi Iaşi (1641), Dealu Târgovişte (1644); în 1640 a trimis patru profesori pentru Colegiul latin, înfiinţat de Vasile Lupu la Iaşi.

Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost săvârşită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996, proclamată la 15 decembrie acelaşi an şi înscrisă în calendarul acestei biserici în ziua de 31 decembrie. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în martie 2002, sărbătorirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, la 22 decembrie (data mutării sale la Domnul în 1646). (surse: "Dicţionarul Teologilor Români", pr. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu, 2002; https://www.crestinortodox.ro)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.