DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 5 februarie

Sărbătorile zilei de 5 februarie

Ortodoxe
Sf. Mc. Agata şi Teodula

Greco-catolice
Sf. m. Agata

Romano-catolice
Sf. Agata, fc. m.


Sfintele Mucenice Agata şi Teodula sunt pomenite în calendarul creştin ortodox la 5 februarie.

Sfânta Agata s-a născut în insula Sicilia, a trăit în secolul al III-lea, fiind martoră a persecuţiilor ordonate de Deciu (249-251). Sfânta mucenică provenea dintr-o familie bogată şi nobilă, era creştină şi dorea să-şi închine viaţa lui Hristos.

A fost omorâtă în chinuri, din ordinul guvernatorului Quintian, în cetatea Catania, după ce a refuzat să fie coruptă spre păcat în casa unei femei bogate, Afrodisia. Aceasta avea cinci fete care trăiau în lux, petreceri şi desfrâu. Guvernatorul credea că o vor obişnui şi pe Agata cu o astfel de viaţă.

Agata dorea însă mai degrabă să moară decât să se lepede de Hristos. De aceea, încercările Afrodisiei au fost zadarnice.

Convingându-se de acest lucru, Quintian a poruncit să fie supusă la torturi.

În faţa autorităţilor, Sfânta Agata a fost întrebată de guvernator cum a hotărât pentru a ei sănătate, înţelegându-se că suferinţele vor fi cumplite dacă nu se închină zeilor.

"Sănătatea mea este Hristos", a răspuns sfânta. I s-a spus atunci: "'Leapădă-te de Hristos, ca să nu pieri încă în tinereţile tale'. Răspuns-a sfânta: 'Leapădă-te şi tu de zeii tăi cei mincinoşi, care sunt pietre şi lemne, şi te apropie de adevăratul Dumnezeu, Cel ce te-a făcut, ca să nu cazi în chinurile cele veşnice'. Atunci, mâniindu-se, voievodul a poruncit să o spânzure goală de un lemn şi să o bată". (Vieţile Sfinţilor)

Sfânta mucenică şi-a dat sufletul în temniţă, după multele chinuri pe care le-a îndurat.

Sfânta Teodula a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi a căzut victimă persecuţiilor ordonate de acesta împotriva creştinilor. A primit moarte martirică într-o cetate din Asia Mică.

Tradiţia spune că în timpul chinurilor la care a fost supusă pentru a apostazia de la credinţa creştină, sfânta a convins mulţi oameni dintre cei care priveau la supliciul ei să se închine la Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.