Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sârbii bosniaci şi-au sărbătorit autonomia, sfidând interdicţiile şi sancţiunile

Srpska

Sârbii bosniaci au organizat duminică festivităţi publice pentru a marca sărbătoarea naţională a republicii sârbe autonome (Republika Sprska), cu o paradă a forţelor de poliţie înarmate, sfidând astfel interzicerea manifestării de către o instanţă supremă şi sancţiunile americane aplicate săptămâna aceasta liderului lor Milorad Dodik, relatează Reuters.

Data de 9 ianuarie marchează data la care sârbii bosniaci şi-au declarat independenţa în 1992, declanşând un război în care au fost ucise 100.000 de persoane. De asemenea, coincide cu o sărbătoare a creştinilor ortodocşi sârbi. Această componentă religioasă a fost cea care a determinat Curtea Constituţională din Bosnia să declare ilegală această sărbătoare, deoarece discriminează comunităţile croată catolică şi bosniacă musulmană din regiune.

La paradă au luat parte peste 800 de ofiţeri de poliţie înarmaţi, inclusiv membri ai unităţilor antiteroriste, ai jandarmeriei şi ai cavaleriei, care au mărşăluit alături de studenţi, veterani de război şi sportivi pe străzile celui mai mare oraş al regiunii, Banja Luka.

''Nu există libertate pentru poporul sârb fără stat'', a declarat Dodik, care în prezent este membru sârb în preşedinţia tripartită interetnică a Bosniei, într-o alocuţiune adresată mulţimii care asista la paradă.

Dodik, un naţionalist pro-rus, a ameninţat în repetate rânduri că îi va retrage pe reprezentanţii sârbi din forţele armate, sistemul fiscal şi sistemul judiciar din Bosnia şi că va crea instituţii separate pentru sârbi.

Miercurea trecută, el a fost din nou sancţionat de Statele Unite pentru corupţie şi pentru ameninţarea stabilităţii şi integrităţii teritoriale a Bosniei.

Acordul de pace de la Dayton, negociat de SUA în 1995, a pus capăt la 3 ani şi jumătate de război etnic în Bosnia, împărţind ţara balcanică în două regiuni autonome - Republica Sprska şi Federaţia Bosniei şi Herţegovine, formată din croaţi şi musulmani.

Potrivit Reuters, retorica secesionistă a lui Dodik din ultimele luni i-a încurajat pe naţionaliştii sârbi care, în ultimele zile, au provocat incidente în întreaga Republică Sârbă, trăgând în aer în apropierea moscheilor în timpul rugăciunilor, lăudând în mod public criminali de război condamnaţi şi ameninţându-şi vecinii musulmani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.