Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sârbii din Bosnia sărbătoresc 'Ziua Națională' în ciuda provocărilor îndurate în ultimele luni

citysmart.media
steag Serbia steag

La 32 de ani de la proclamarea "Republicii" lor, responsabilii sârbi din Bosnia celebrează marţi ziua lor naţională, fără să le pese de condamnările internaţionale, transmite AFP.

Ostili ideii de independenţă a Bosniei dorită de bosniaci şi de croaţi în timpul destrămării fostei Iugoslavii, la începutul anilor 1990, liderii politici ai sârbilor din Bosnia au proclamat, pe 9 ianuarie 1992, "Republica" lor, care va deveni Republika Srpska (RS). Trei luni mai târziu izbucnea un conflict intercomunitar ce urma să dureze până în 1995 şi să se soldeze cu 100.000 de morţi, potrivit Agerpres.

De la sfârşitul războiului, Bosnia este divizată în două entităţi în mare măsură autonome, una sârbă şi una croato-bosniacă, legate prin instituţiile centrale.

Din totalul celor 3,5 milioane de locuitori ai ţării, 1,2 milioane trăiesc în RS, al cărei teritoriu reprezintă aproape jumătate din Bosnia.

Liderii sârbilor (ortodocşi) celebrează cu mare pompă data de 9 ianuarie, chiar dacă aceasta a fost declarată în 2015 "discriminatorie" la adresa bosniacilor (musulmani) şi croaţilor (catolici) de către Curtea Constituţională a Bosniei.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) consideră celebrarea anticonstituţională.

Însă pentru Milorad Dodik, care conduce entitatea sârbă din 2006, decizia Curţii Constituţională nu contează şi el intenţionează să marcheze "ziua lor". "Obiectivul poporului sârb este un stat sârb în această regiune şi libertatea lui", a declarat el într-un discurs luni seara.

Ocazie, de asemenea, pentru a-i saluta pe Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, acuzaţi că au orchestrat masacrul de la Srebrenica, unde 8.000 de musulmani au fost ucişi în 1995. După război, ambii au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii, crime de război şi genocid.

"Trebuie să marcăm această zi", explica marţi, la ieşirea din catedrala Hristos Mântuitorul din Banja Luka, capitala entităţii sârbe, Mara Eadjen, pensionară în vârstă de 65 de ani. "Republika noastră Srpska a fost fondată datorită armatei noastre, militarilor noştri, eroilor noştri. Ei au luptat pentru Republika Srpska şi noi trebuie de asemenea să omagiem astăzi, în numele Domnului, toţi sârbii de pe această planetă", a afirmat ea.

Această sărbătoare este cea a "Republicii noastre Srpska, pentru care au murit 23.000 de soldaţi. Ea înseamnă o mare libertate pentru poporul sârb, libertatea care nu poate fi cumpărată cu nimic din lume", a declarat Oliver Milakovic, 58 de ani, fost combatant. "Lumea întreagă ne detestă pentru că suntem creştin-ortodocşi, noi, sârbii şi ruşii", a adăugat el.

Ambasada americană la Sarajevo a amintit marţi de caracterul anticonstituţional al acestor festivităţi, exprimându-şi speranţa că "autorităţile competente vor ancheta asupra tuturor încălcărilor legii legate de celebrarea Zilei Republicii Srpska pe 9 ianuarie".

În ultimele luni, Milorad Dodik a anunţat că doreşte să organizeze propriile sale alegeri şi să preia în administrare bunurile statului central care se află pe teritoriul Republicii Srpska. Potrivit lui, Bosnia se îndreaptă spre o "separare paşnică".

De asemenea, el şi-a înmulţit insultele împotriva Înaltului reprezentant internaţional însărcinat să monitorizeze respectarea acordurilor de pace la Dayton (1995) şi a ambasadorului american, afişând totodată admiraţia sa pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Lucrurile au mers până într-acolo încât Dodik a provocat îngrijorarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a denunţat toamna aceasta "retorica secesionistă" şi ingerinţa "răuvoitoare" a Rusiei în Bosnia.

Aflat sub incidenţa sancţiunilor americane, Dodik este de asemenea un apropiat al preşedintelui sârb Aleksandar Vucic. Astfel, el se afla în dreapta lui atunci când acesta a anunţa victoria, contestată, a partidului său în alegerile legislative din Serbia, la mijlocul lui decembrie.

În programul de marţi figurează o paradă a forţelor de poliţie, discursuri, iar la începutul serii focuri de artificii în mai multe oraşe din RS, precum şi la Belgrad.

Dodik a ales de asemenea să-l decoreze pe prim-ministrul ungar Viktor Orban cu cea mai înaltă distincţie a RS, distincţie pe care anul trecut el i-a decernat-o lui Vladimir Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.