Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şase irakieni condamnaţi la moarte au fost spânzuraţi luni într-o închisoare din sudul Irakului

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

Şase irakieni condamnaţi la moarte, dintre care trei pentru "terorism", au fost spânzuraţi luni într-o închisoare din sudul Irakului, a declarat o sursă medicală pentru France Presse.

Execuţiile au avut loc în închisoarea din Nassiriya, unde sunt trimişi condamnaţii la moarte, a precizat această sursă. Trei condamnaţi au fost executaţi pentru "terorism" şi ceilalţi trei pentru "infracţiuni criminale" fără motive politice.

La fel ca în cazul oricărei execuţii din Irak, ordinul a fost ratificat de preşedintele republicii, Barham Saleh, care personal se declară împotriva pedepsei cu moartea.

Execuţiile au avut loc a doua zi după o vizită de două zile în Irak a preşedintelui francez Emmanuel Macron, a cărui ţară a abolit pedeapsa cu moartea în urmă cu exact 40 de ani, scrie Agerpres.ro.

Irakul este a patra ţară cu cele mai multe execuţii din lume, potrivit Amnesty International. ONG-ul spune că a înregistrat peste 45 de execuţii în ţară în 2020, dintre care multe persoane acuzate că aparţineau grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

Potrivit unui bilanţ stabilit de AFP, cel puţin 14 persoane condamnate pentru "terorism" au fost executate de la începutul anului în Irak. Toate aceste execuţii au avut loc în închisoarea din Nassiriya, supranumită de care irakieni "al-Hout", "balena" în arabă, pentru că de acolo nu iese nimeni în viaţă.

În noiembrie 2020, comunitatea internaţională a făcut campanie după execuţia a 21 de condamnaţi, aproape toţi pentru "terorism", în încercarea de a opri maşina morţii în Irak.

Surse din cadrul preşedinţiei irakiene au declarat la începutul acestui an că peste 340 de condamnări pentru "acte criminale sau teroriste" au fost ratificate din 2014 de preşedintele Barham Saleh şi predecesorul său, Fouad Massoum.

Execuţiile sunt cerute de o parte a populaţiei irakiene care a suferit sub jugul SI, când jihadiştii au ocupat mai mult de o treime din teritoriul irakian între 2014 şi 2017 sau din cauza atentatelor grupării jihadiste.

Deşi învins pe teren militar la sfârşitul anului 2017, SI continuă să comită atentate şi asasinate, în special în nordul Irakului şi în regiunea Bagdad.

Ultimul atentat major revendicat de SI a ucis mai mult de 30 de persoane într-o piaţă din cartierul şiit Sadr City din Bagdad în iulie.

În justiţia irakiană, "terorismul", dar şi omuciderile voluntare sunt pedepsite cu moartea prin spânzurarea autorilor.

Săptămâna trecută, un bărbat găsit vinovat că a împuşcat în stradă un responsabil municipal la Kerbala (centrul Irakului) a fost de asemenea condamnat la moarte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.