Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scăderea bugetului pentru stomatologie pune în pericol sănătatea orală a românilor

stiripesurse.ro
implant dentar dentist

Colegiul Medicilor Stomatologi din România își exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii medicale stomatologice, în contextul în care starea precară a sănătății orale din România ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, conform Mediafax.

În 2024, fondurile alocate decontării serviciilor de sănătate orală scad, în total, cu 50%, ca urmare a Legii 421/2023, partea I, publicată în Monitorul Oficial în 29.12.2023, precum și prin propunerea scăderii valorii punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, de la 4.5 lei la 3.3 lei, transmite Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

Acesta atrage atenția asupra faptului că scăderea cu 50% a bugetului alocat decontării serviciilor de sănătate orală va adânci și mai mult decalajul dintre România și Uniunea Europeană, țară noastră situându-se deja pe penultimul loc în UE în ceea ce privește numărul mediu anual de consultații stomatologice, cu 0.3 vizite per capita, vs. 0.9% vizite, media europeană.

Mai mult decât atât, Colegiul Medicilor Stomatologi din România reiterează importanța strategică a susținerii programelor de prevenție, atât pentru îmbunătățirea stării sănătății orale a românilor, cât și pentru economisirea fondurilor publice, în contextul în care costul tratării afecțiunilor orale identificate în stadiile primare ajunge să fie de până la trei ori mai mic decât costul necesar tratării afecțiunilor stomatologice avansate.

CMSR reiterează angajamentul de a sprijini eforturile autorităților publice în protejarea stării de sănătate a românilor, accentuând importanța dialogului și a dezbaterilor constructive, cu participarea tuturor părților implicate în oferirea de servicii de sănătate. În acest sens, reactualizează solicitarea din 22 decembrie 2023 transmisă lui Cristian Celea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, privind desemnarea unui grup de lucru comun care să identifice soluțiile optime prin care sănătatea orală a românilor să poată fi îmbunătățită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.