Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal: Comisia Europeană acuză Ungaria de noi încălcări ale statului de drept, copiiilor unguri nu li se poate vorbi de LGBT

parlamentul european lgbt

Comisia europeană (CE) denunţă faptul că situaţia statului de drept continuă să se deterioreze în Ungaria, şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa independenţei autorităţii de reglementare a presei şi de folosirea programului-spion Pegasus de către autorităţile ungare, relatează AFP.

Ministrul ungar al Afacerilor Europene Judit Varga a fost audiată de către omologii săi din UE într-o reuniune, în cadrul unei proceduri declanşare împotriva Ungariei în 2018 de către Parlamentul European (PE) cu privire la ”riscul clar al încălcării grave a valorilor europene”. Aceasta este a patra audiere de acest fel.

”În numele CE, noi nu vedem progrese ci, din contră, există noi deteriorări”, a denun ţat comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders, care a participat la discuţie. El a citat legea unagră care interzice evocarea în prezenţa minorilor a ”schimbării de sex şi homosexualităţii” şi a denunţat caracterul discriminator faţă de comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

CE este îngrijorată, de asemenea, de ”problema independneţei autorităţii de reglementare a presei”, ai cărei ”toţi membrii” au fost numiţi de către Paritdul Fidesz (la putere) şi care a refuzat să prelungească licenţa de difuzare a postului de radio independent Klubradio, a precizat comisarul belgian într-o conferinţă de presă. În privinţa alegerilor legislative din aprilie, care au condus la o nouă victorie a liderului naţionalist Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, Didier Reynders a anunţat concluzii preliminare ale OSCE care pun în discuţie ”părtinirea presei sau finanţarea opacă a campaniilor”.

El a evocat, de asemenea, ”probleme în domeniul independenţei justiţiei şi folosirii unui program-spion, ca Pegasus, de către autorităţile ungare”.

”PRESIUNE POLITICĂ”

”Evaluarea noastră este că situaţia nu este bună în Ungaria”, a denunţat vicepreşedinta CE însărcinată cu Valorile şi Transparenţa Vera Jourova.

Ministrul Judit Varga a răspuns că poporul ungar şi-a exprimat prin vot ”susţinearea faţă de politica europeană a Guvernului ungar” şi a denunţat o ”presiune politică” exercitatpă de către Uniunea Europeană (UE). Ea a justificat blocarea de către ţara sa a adoptării celui de-al şaselea pachet de sancţiuni UE care prevăd un embargo impus Rusiei, din cauza invaziei ruse a Ucrainei. ”În calitate de ţară encalvizată, este esenţial ca o continuare a aprovizionării şi securităţiienergetice a Ungariei să fie garantate. Aştepttăm, aşadar, mai întâi o nouă propunere, iar apoi vom putea avansa”, a declarat ea.

”Suntem în discuţii cu CE”, a precizat ministrul ungar. Ungaria depinde de petrolul trimis din Rusia prin oleoductul Drujba. Budapesta estimează între 15 şi 18 miliarde de euro costul unei opriri a achiziţiilor de petrol rusesc, cu scopul de a-şi justifica cererea de a fi scutită, în proiectul embargoului UE vizând oleoductul Drujba. În lipsa unor progrese în această săptămână, problema embargoului urmează să fie abordată la summitul european prevăzut la 30-31 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.