Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL de proporţii la ONU. Fratele şi nepotul lui Ban Ki-moon sunt urmăriţi penal

Procuratura federală a SUA a pus sub acuzare un frate şi un nepot ai fostului secretar general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, şi o a treia persoană, pentru tentativă de mituire a unui funcţionar din Orientul Mijlociu într-o operaţiune imobiliară, transmite miercuri EFE, conform agerpres.

Citeşte şi: Moldovenii fac front comun împotriva lui Băsescu: 'Mai bine să se ocupe de România'

În 2013, Ban Ki-sang, fratele lui Ban Ki-moon, era director la compania sud-coreeană Keangnam şi avea ca sarcină să vândă zgârie-norul Landmark 72 din Hanoi (Vietnam) contra sumei de 800 de milioane de dolari pentru a aduce lichidităţi firmei pe care o reprezenta. În acest scop, Ban Ki-sang l-a angajat pe fiul său - şi nepot al lui Ban Ki-moon - Joo Hyun Bahn, care lucra ca broker pe Wall Street din New York.

Potrivit actului de acuzare emis marţi de Procuratura Generală a SUA din districtul sud din New York, Ban şi Bahn au stabilit un contact cu Malcolm Harris, care s-a prezentat drept agentul unui funcţionar dintr-o ţară din Orientul Mijlociu interesat de această operaţiune. Tatăl şi fiul au stabilit să-l mituiască cu 2,5 milioane de dolari (din care au dat un avans de 500.000 de dolari) pe funcţionarul în cauză, care urma să achiziţioneze proprietatea prin intermediul unor fonduri suverane de investiţii, a menţionat procuratura într-un comunicat. Numai că Harris nu avea relaţiile pe care se lăuda că le are cu respectivul funcţionar din Orientul Mijlociu şi a băgat în propriul buzunar cei 500.000 de dolari.

Procuratura îl mai acuză pe Bahn că a oprit pentru el 225.000 din cei 500.000 de dolari pe care compania Keangman o deblocase ca avans pentru firma de brokeraj la care lucra acesta, sub formă de comision pentru vânzarea clădirii. Bahn a fost arestat marţi la New Jersey (SUA), iar Ban şi Harris sunt consideraţi fugari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.