Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL diplomatic monstru între SUA și Africa de Sud. Americanii acuză discriminarea violentă a albilor

Operation World
Africa de Sud

Africa de Sud a comunicat însărcinatului cu afaceri al SUA la Pretoria dezamăgirea autorităţilor sud-africane în ceea ce priveşte eşecul Washingtonului de folosi canalele diplomatice după ce preşedintele Donald Trump a provocat indignare autorităţilor sud-africane prin unele comentarii asupra politicii agrare din această ţară, relatează Reuters preluat de agerpres.

PANICĂ printre angajații acestui colos prezent și în România! Gigantul 'SPULBERĂ' zeci de mii de salariați!

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că i-a cerut secretarului de stat Mike Pompeo "să studieze îndeaproape situaţia din Africa de Sud, confiscările de ferme'' şi numeroasele cazuri de ucidere a unor fermieri albi.

"I-am cerut secretarului de stat Pompeo să studieze îndeaproape situaţia din Africa de Sud, confiscările de ferme, exproprierile şi uciderea în masă a fermierilor", a scris Trump într-un mesaj difuzat pe Twitter. Pretoria l-a acuzat pe Trump că a alimentat diviziunile rasiale şi l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al SUA în Africa de Sud, Jessie Lapenn.

"Însărcinatul cu afaceri a fost informat să transmită administraţiei de la Washington că Pretoria este dezamăgită de eşecul SUA de a folosi canalele diplomatice disponibile'' în acest caz, se arată într-un comunicat difuzat vineri de Ministerul de Externe sud-african.

Comentariul postat de Trump pe reţeaua de socializare Twitter "serveşte doar polarizării dezbaterii asupra acestei chestiuni sensibile şi cruciale'', notează sursa citată.

Comentariile lui Trump au inflamat o dezbatere deja aprinsă asupra terenurilor în Africa de Sud, unde proprietatea asupra terenurilor este controversată, la o generaţie după încheierea apartheidului, deoarece o parte mare dintre terenuri este deţinută de minoritatea albă.

"Guvernul Africii de Sud doreşte să avertizeze împotriva declaraţiilor alarmiste, false, inexacte şi dezinformate, precum şi - în unele cazuri - împotriva unor afirmaţii motivate politic care nu reflectă politicile şi intenţiile guvernului Africii de Sud", a indicat ministerul.

Ministrul de Externe Lindiwe Sisulu a luat notă de declaraţia emisă de Departamentul de Stat al SUA, după un mesaj difuzat de Trump, menţionează Ministerul de Externe sud-african.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, Heather Nauert, a declarat că Statele Unite consideră confiscarea fără compensaţii a terenurilor drept o cale greşită pentru Africa de Sud.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat la 1 august că partidul Congresul Naţional African (ANC, la guvernare) intenţionează să modifice constituţia pentru a permite exproprierea fără compensaţie, deoarece albii deţin încă o mare parte din teritoriul Africii de Sud la mai mult de două decenii de la încheierea apartheidului.

Mesajul difuzat de Trump pare să fie un răspuns la informaţii difuzate miercuri de Fox News cu privire la problema terenurilor din Africa de Sud şi uciderea fermierilor albi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.