Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tanczos Barna INTRĂ TARE în scandalul gunoaielor din Sectorul 1: A pus Garda de Mediu să controleze Primăria și Romprest

stiripesurse.ro
gunoi sectorul 1

Garda Naţională de Mediu este în prezent în control la Primăria Sectorului 1 şi la operatorul de salubritate pentru a stabili încălcări ale legislaţiei şi obligaţiile de mediu care revin fiecărui actor în parte, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, potrivit Agerpres.

Tanczos Barna s-a întâlnit luni cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, şi cu operatorul de salubritate Romprest iar tema de discuţie a fost situaţia colectării, sortării şi depozitării deşeurilor populaţiei din Sectorul 1 al Capitalei.

"Cele două întâlniri la care am participat astăzi (luni, n.r.) se traduc nu doar într-un blocaj în teren, dar şi într-un blocaj în dialogul celor două entităţi. Le-am transmis tuturor participanţilor ceea ce spun deja de atâtea zile şi anume că legea prevede obligaţii clare, fără echivoc, atât pentru autoritatea locală, cât şi pentru prestatorul de servicii de salubritate. Aceştia, împreună, au obligaţia să asigure serviciile de colectare, sortare şi depozitare a deşeurilor pentru evitarea oricărui risc ecologic. Tocmai de aceea, Garda Naţională de Mediu este în prezent în control atât la Primăria Sectorului 1, cât şi la operatorul de salubritate pentru a stabili încălcări ale legislaţiei şi obligaţiile de mediu care revin fiecărui actor în parte", a declarat ministrul Mediului, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei.

Potrivit sursei citate, diferendele juridice între cele două entităţi, dublate şi de lipsa dialogului, nu au voie să se răsfrângă asupra mediului şi asupra populaţiei plătitoare pentru aceste servicii.

"Acestea trebuie lămurite între cele două entităţi, dar pe fundalul unui flux continuu al colectării, exact aşa cum legea îi obligă. Nu în ultimul rând, cele 6 sectoare ale Capitalei, împreună cu Primăria Generală, trebuie să găsească urgent soluţii pentru tratarea şi depozitarea deşeurilor din capitală şi să urgenteze elaborarea sistemului integrat de management al deşeurilor pentru ca Bucureştiul să nu intre într-un impas ecologic", a subliniat Barna Tanczos.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat luni că va da un răspuns marţi, după ce va primi raportul Gărzii de Mediu, în cazul cererii formulate, vineri, de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă de instituire a stării de alertă în Sectorul 1, în contextul în care nu se ridicau gunoaiele în această zonă administrativă.

Romprest a anunţat sâmbătă că reia ridicarea deşeurilor.

"Având în vedere apelul nostru, transmis către toate autorităţile, în sensul găsirii unei soluţii pentru rezolvarea situaţiei de blocaj create la nivelul Sectorului 1 şi înţelegând importanţa asigurării continuităţii serviciului public de salubritate, partenerii noştri contractuali, 3R Green SRL, Rom Waste Solution SA şi Iridex Group SRL, ne-au comunicat (...) că vor permite accesul în staţia de sortare, în limita capacităţilor lor, al autospecialelor încărcate cu deşeurile colectate din Sectorul 1, urmând ca diferendul financiar să îşi găsească o rezolvare amiabilă, instituţională, în cursul săptămânii viitoare. Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis", informa Romprest.

Edilul Clotilde Armand anunţa sâmbătă că Primăria Sectorului 1 va depune plângeri penale pentru infracţiunea de şantaj acţionarilor companiei Romprest Service S.A. şi solicita autorităţilor abilitate să fie ridicată licenţa acestui operator.

Ea spunea că, în paralel, va solicita Consiliului Local Sector 1 şi în Justiţie rezilierea contractului cu acest "operator şantajist".

"Am solicitat Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă să înainteze Prefecturii Municipiului Bucureşti o adresă prin care să declare starea de alertă din cauza situaţiei sanitare de pe raza teritorială a Sectorului 1 cauzată de şantajul şi suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate. În paralel, am purtat discuţii cu firmele de sortare a gunoiului din Sectorul 1 şi am ajuns la un acord. Am aflat că staţiile de sortare şi-au redeschis porţile începând de astăzi dimineaţă pentru a primi gunoiul colectat de Romprest. Aceste staţii erau închise din cauza neachitării de către compania Romprest a facturilor datorate în ciuda plăţilor făcute de Primăria Sectorului 1", scria Clotilde Armand, vineri, pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.