Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL Igor Dodon cere 159 de secţii de votare în Federaţia Rusă, CEC afirmă că nu se poate

PUBLIKA.MD
igor dodon maia sandu

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova (CEC) a făcut cunoscut miercuri că nu pot fi deschise, nici în Federaţia Rusă, nici în altă parte, secţii de votare suplimentare pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale care va avea loc pe 13 noiembrie, informează portalul Deschide.md. În conformitate cu prevederile legislaţiei electorale, turul doi de scrutin se organizează şi se desfăşoară în aceleaşi condiţii ca primul tur, cu aceleaşi consilii şi birouri electorale, în baza aceloraşi liste electorale, a declarat Rodica Sârbu, şefa Direcţiei de comunicare, relaţii publice şi mass-media a Comisiei Electorale Centrale.

Declaraţia vine după ce atât Maia Sandu, cât şi Igor Dodon au cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) şi Ministerului de Externe să deschidă secţii suplimentare de votare pentru diaspora. Igor Dodon, candidatul Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) clasat pe locul întâi la primul tur de scrutin, a solicitat deschiderea în Federaţia Rusă a 159 de secţii de votare pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

PSRM şi-a motivat cererea prin faptul că în Federaţia Rusă sunt ''aproximativ 800.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, chiar dacă cifrele oficiale arată că în Rusia sunt 477.000 de persoane''. Potrivit sursei, în acest an, în Federaţia Rusă, au fost deschise cu trei secţii de votare mai multe decât la alegerile parlamentare din 2014, unde şi-au exprimat atunci dreptul la vot 9.521 de persoane. Anul acesta au fost deschise opt secţii de votare în Rusia, însă numărul cetăţenilor la urne practic s-a înjumătăţit, aplicând ştampila 'Votat' doar 4.568 de persoane.

Referitor la solicitarea candidatei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, clasată pe locul al doilea la primul tur de scrutin prezidenţial, ca studenţii şi elevii să poată vota la locul unde îşi fac studiile, semnând o declaraţie pe proprie răspundere împotriva votului multiplu, Rodica Sârbu a menţionat că la alegerile prezidenţiale se aplică regula generală: votezi acolo unde ai domiciliul/reşedinţa, sau îţi declari noul loc de şedere cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, sau votezi în baza certificatului cu drept de vot pe care îl obţii până în ziua alegerilor de la biroul electoral din localitatea unde ai domiciliul. Rodica Sârbu a subliniat că modificarea legislaţiei ţine de Parlament, iar CEC nu-şi poate atribui competenţele legiuitorului, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.