Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL imens peste Ocean: Mai mulţi hackeri, acuzaţii grave la adresa NSA

hacker

Un grup de hackeri care îşi spune "Shadow Brokers" a dat publicităţii vineri documente şi fişiere din care, potrivit experţilor în securitate electronică, rezultă că National Security Agency (NSA), una dintre principalele agenţii de securitate ale Statelor Unite ale Americii, ar fi accesat sistemul bancar global SWIFT, prin intermediul căruia a monitorizat tranzacţii bancare din întreaga lume, dar în special din Orientul Mijlociu şi America Latină, informează EFE, Reuters şi AFP. Societatea de Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT), companie cu sediul în Belgia, oferă un sistem sigur de mesagerie internaţională între instituţiile financiare, scrie EFE.

Citește și: Vine CRIZA financiară? La ce ne putem aștepta

"Shadow Brokers", pe care analiştii îi asociază cu guvernul rus, susţin însă că SUA, prin intermediul NSA, ar fi obţinut informaţii de la SWIFT în afara acordului pe care îl au cu Uniunea Europeană în acest domeniu. Dezvăluiri anterioare făcute de fostul contractor al NSA, Edward Snowden, sugerau deja că agenţia accesa date din SWIFT în afara acordului cu UE, potrivit Washington Post.

Acordul oficial între SUA şi SWIFT a fost încheiat după ce New York Times a dezvăluit că ambele părţi aveau o înţelegere secretă pentru a obţine informaţii financiare internaţionale, a căror furnizare este interzisă de legea belgiană privind confidenţialitatea datelor bancare. Acordul încheiat stabileşte că SUA pot accede informaţii SWIFT în anumite condiţii, lucru cu care nu erau de acord mulţi oameni politici europeni, care considerau că era vorba de o simplă formalitate, şi nu de o protecţie eficientă a datelor.

Washington Post scrie că aceste dezvăluiri ar putea să-i deranjeze foarte mult pe partenerii europeni ai SUA care şi-au pus în joc capitalul politic pentru a obţine acest acord dintre SUA şi UE. Totodată, dacă se va dovedi că informaţiile sunt reale, aceasta ar fi cea mai mare expunere a practicilor NSA după dezvăluirile făcute în 2013 de Edward Snowden. Potrivit experţilor în securitate informatică, documentele publicate de "Shadow Brokers" demonstrează că NSA a găsit şi exploatat numeroase slăbiciuni din gama de produse Microsoft, folosite pe larg pe calculatoarele din întreaga lume, relatează AFP. Se presupune că aceste documente provin de la o unitate de piraterie informatică ultrasecretă numită Equation Group din cadrul NSA. Reuters menţionează că nu a putut confirma autenticitatea acestor documente şi că NSA nu a putut fi contactată pentru a comenta informaţiile.

Citeşte şi: Sfaturi pentru noaptea de Înviere: Motivul pentru care trebuie să ajungi acasă cu Lumina aprinsă

Într-o declaraţie pentru Reuters, Microsoft, fabricantul Windows, a anunţat că nu a fost avertizat de nicio instituţie a guvernului american că astfel de documente existau sau au fost furate. "În afara ziariştilor, nicio persoană şi nicio organizaţie nu ne-a contactat în legătură cu materialele difuzate de Shadow Brokers", a transmis compania. Absenţa avertizărilor este semnificativă, deoarece NSA ştia de luni bune despre piratarea făcută de Shadow Brokers, scrie Reuters, care citează declaraţii făcute anterior de oficiali. Documentele par să indice că NSA a infiltrat două birouri ale reţelei SWIFT, şi implicit EastNets, care îi furnizează servicii tehnologice în Orientul Mijlociu. Prin intermediul acestui punct de intrare, NSA pare să fi supravegheat tranzacţii între mai multe bănci şi instituţii financiare din Kuweit, Dubai, Bahrein, Iordania, Yemen şi Qatar.

EastNets a negat aceste informaţii, într-un comunicat postat pe site-ul său. "Informaţiile privind presupusa piratare a birourilor serviciilor WastNets sunt total false şi fără fundament. Putem confirma că niciuna dintre datele clienţilor EastNets nu a fost compromisă în niciun fel", a asigurat grupul. La rândul său, SWIFT a transmis sâmbătă EFE, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că "nu există dovezi care să sugereze că a existat o accesare neautorizată" la reţeaua sa online sau la serviciul de mesagerie. Compania a recunoscut că este "la curent cu informaţiile conform cărora au fost accesate fără autorizaţie două birouri ale serviciului" - furnizori terţi -, dar insistă că serviciul său de mesagerie nu a fost afectat, conform Agerpres.

"Nu există un impact asupra infrastructurii sau datelor SWIFT, dar înţelegem că comunicarea între aceste birouri de serviciu şi clienţii lor ar fi putut suferi un acces anterior neautorizat efectuat de către terţi", a declarat compania, care a adăugat că serviciile sale "funcţionează cu respectarea celor mai înalte standarde de securitate". "Luăm foarte în serios confidenţialitatea şi protecţia datelor clienţilor noştri. Supraveghem constant ameninţările şi, dacă în vreun moment credem că există un risc de securitate la adresa serviciilor noastre, îl investigăm în profunzime şi luăm măsurile necesare pentru a înlătura riscul", a insistat SWIFT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.