Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în America de Sud: O ţară e aproape să rămână fără preşedinte

Venezuela

Opoziţia venezueleană, în prezent majoritară în parlament, a anunţat marţi lansarea unui ''proces'' destinat să ducă la organizarea unui referendum pentru revocarea din funcţie a preşedintelui socialist Nicolas Maduro, după săptămâni de blocaje instituţionale, relatează AFP.

Coaliţia MUD (Mesa de la Unidad Democratica), ce a câştigat alegerile legislative în decembrie 2015, a anunţat, de asemenea, că va încerca să modifice Constituţia pentru a reduce, de la şase la patru ani, mandatul lui Nicolas Maduro, care se încheie în 2019. Dar cele două proceduri necesită ''undă verde'' din partea unor organisme considerate ca fiind apropiate guvernului, Tribunalul Suprem de Justiţie (TSJ) şi Consiliul Naţional Electoral (CNE), subliniază analiştii. Opoziţia antichavistă ''a luat decizia unanimă de a convoca poporul Venezuelei pentru a forma mişcarea de presiune populară cea mai importantă ce a existat vreodată, în scopul de a activa toate mecanismele de schimbare'', a declarat secretarul MUD, Jesus 'Chuo' Torrealba.

Torrealba a precizat că parlamentul va lansa o procedură de amendare a Constituţiei ''pentru a reduce mandatul prezidenţial şi pentru a reuşi să organizeze alegeri în acest an''. El a anunţat, de asemenea, ''iniţierea procesului de referendum revocator''. Venezuela se confruntă cu o luptă politică dură de la victoria opoziţiei la alegerile legislative, o premieră din 1999. La scurt timp după câştigarea alegerilor, opoziţia antichavistă a anunţat că vrea să accelereze plecarea din funcţie a preşedintelui Maduro, ales în 2013 pentru şase ani. Blocajele instituţionale repetate se alătură unei crize economice profunde în Venezuela, producătoare de petrol, asfixiată de scăderea cursului barilului de ţiţei, ceea ce face explozivă situaţia din ţară, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.