Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în Grupul Minorităților: Deputatul italienilor susține că deputatul rutenilor l-a amenințat după ce a comparat certificatul verde cu Ahnenpass-ul

Inquam Photos / George Calin
Camera Deputatilor plen

Deputatul minorităţilor naţionale (Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT.) Andi Grosaru care, în urmă cu o săptămână afirma în plen că certificatul verde introduce o practică eugenică şi copiază certificatul introdus de Adolf Hitler prin care deţinătorul trebuie să dovedească faptul că este de origine ariană, a cerut conducerii Camerei sancţionarea colegului de grup, deputatul Iulius Marian Firczak, pe motiv că acesta a avut o atitudine agresivă faţă de el şi i-a adus tot felul de acuzaţii nefondate. Grosaru a cerut Biroului permanent „aplicarea sancţiunii avertismentului scris pentru atitudinea deviantă precum şi ameninţările proferate în cadrul şedinţei de grup”. Decizia din Bp de marţi a fost ca cererea să fie trimisă Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, spre analiză.

„În urma şedinţei de grup a grupului parlamentar al minorităţilor naţionale ce a avut loc în ziua de 23.10.2021, începând cu orele 10.00 în format online pe o platformă electronică de comunicare la distanţă, după încheierea unor discuţii ce au făcut obiectul şedinţei, domnul deputat Iulius Marian Firczak a procedat la adresarea unor ameninţări directe la adresa subsemnatului în ceea ce priveşte iminenţa aplicării unor sancţiuni prevăzute de Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru un eventual comportament pe care în mod ipotetic l-aş adopta, cu intenţia vădită de a-mi induce o stare de timorare cu privire la desfăşurarea activităţii parlamentare. Vă învederez că domnul deputat Firczak nu este la prima abatere de acest fel, fiind tolerat de fiecare dată, iar această atitudine a dumnealui se dovedeşte a fi una continuă. (...) Având în vedere aceste aspecte, solicit aplicarea sancţiunii avertismentului scris pentru atitudinea deviantă precum şi ameninţările proferate în cadrul şedinţei de grup”, arată Andi Grosaru în cererea adresată Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, potrivit news.ro.

Grosaru vorbeşte, într-o atenţionare transmisă Comisiei juridice despre faptul că deputatul minorităţilor naţionale Iulius Marian Firczak (Uniunea Culturală a Rutenilor din România) a avut ameninţări la adresa lui încă din legislatura parlamentară anterioară şi solicită sancţionarea acestuia cu avertisment scris pentru ameninţare.

„În şedina grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din data cde 25.10.2021, începând cu orele 14.00 desfăşurată pe platforma Zoom, domnul Firczak, care se afla la biroul dumnealui de la un etaj superior din Camera Deputaţilor, a invitat o serie de persoane ce nu fac parte din grupul parlamentar să ia parte la şedinţă şi fără ca membrii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale să agreeze acest lucru. Atitudinea dumnealui a devenit agresivă la adresa subsemnatului în momentul în care am ridicat această problemă, iar acele persoane au fost invitate să părăsească şedinţa de grup, de către liderul de grup ce o prezida. Mi-au fost aduse acuze nefondate de către domnul deputat Firczak precum că intervenţiile pe care le-am avut de-a lungul timpului în şedinţele Camerei Deputaţilor ar fi fost făcute în numele grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, astfel fiind incidente sancţiunile regulamentare la modul general, dar fără să precizeze ce articol din Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost încălcat, acest aspect conturând mai bine obiectul sesizării iniţiale referitor la ameninţările adresate mie până în prezent. Toate acest atitudini la adresa subsemnatului persistă de la începutul mandatului din legislatura anterioară cu intenţia vădită de a creea o stare conflictuală în interiorul grupului parlamentar al minorităţilor care se acutizează în preajma unor momente importante precum alegerile parlamentare. Având în vedere aceste aspecte, îmi menţin solicitarea aplicării sancţiunii avertismentului scris pentru ameninţare”, explică Andi Grosaru, în documentul transmis Comisiei juridice.

Deputatul minorităţilor naţionale (Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT.) Andi Grosaru a susţinut, în plenul de lunea trecută al Camerei Deputaţilor, că certificatul verde introduce o practică eugenică, interzisă de către Carta Europeană a Drepturilor Omului şi copiază certificatul introdus de Adolf Hitler prin care deţinătorul trebuie să dovedească faptul că este de origine ariană.

Conform definiţiei din DEX, eugenia este o „teorie care preconizează ameliorarea populaţiilor umane prin măsuri genetice (alegerea părinţilor, sterilizarea, interzicerea procreării etc.), folosită de rasişti şi fascişti; eugenetică”.

Practica eugenică reprezintă teoria ameliorării populaţiilor umane prin măsuri genetice (alegerea părinţilor, sterilizarea, interzicerea procreării etc.), folosită de rasişti şi fascişti.

Certificatul de origine ariană (Ariernachweis în limba germană - n.r.) a fost un act, în perioada nazismului, care documenta apartenenţa la rasa ariană a unei persoane, rasă care era văzută ca superioară tuturor celorlalte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.