Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în industria lemnului

lemn

Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR) este îngrijorată de agravarea dificultăților legate de procurarea masei lemnoase necesare producătorilor de mobilă din fondul forestier proprietate publică și face apel la Consiliul Concurenței pentru reglementarea acestei situații, se arată într-un comunicat al APMR, remis AGERPRES.

"Primim numeroase semnale de alarmă din teritoriu de la producătorii de mobilă, membri ai APMR, care denunță creșterea exagerată la licitațiile și achizițiile de masă lemnoasă a prețului oferit de firma Holzindustrie Schweighofer de la Sebeș. Materia primă lemnoasă autohtonă, utilizată și transformată de firma Holzindustrie Schweighofer în cherestea, este exportată ca atare în Japonia, Egipt, China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, îngreunând și blocând posibilitatea de aprovizionare a producătorilor de mobilă și alte produse finite din lemn de pe piața autohtonă', apreciază conducerea APMR.

Cea mai mare parte a industriei mobilei din UE este formată din IMM-uri, iar sectorul mobilei din România nu face excepție.

"Ponderea mare a IMM-urilor înseamnă o forță de licitare a resurselor mult mai mică decât cea a unui operator din industria lemnului de talia firmei Holzindustrie Schweighofer. Lipsa unor reglementări care să protejeze industria autohtonă a mobilei a propulsat Holzindustrie Schweighofer într-o poziție în care își permite să ofere prețuri exagerate firmelor care exploatează masa lemnoasă pentru a avea asigurat necesarul de material lemnos. Bulgaria, deși țară membră a Uniunii Europene, a luat măsura interzicerii temporare, pe o perioadă de 3 luni, a exportului de bușteni începând cu data de 10 martie 2015, având ca obiectiv stoparea exploatării forestiere ilegale și sprijinirea producătorilor care creează produse cu valoare adăugată, iar pentru viitor se au în vedere și alte măsuri pentru restricționarea exporturilor de materii prime, cum ar fi schimbări în legea TVA-ului', a spus președintele APMR, Aurica Sereny.

Un alt aspect negativ, care contribuie la agravarea dificultăților economice cu care se confruntă producătorii de mobilă este, conform APMR, posibilitatea de schimbare cu ușurință pe parcursul de la sursă la destinație a structurii sortimentale a masei lemnoase achiziționate în funcție de calitate și dimensiuni pe specii, urmare a vânzării acesteia pe picior, adică prin apreciere, fără a se măsura și a se cântări riguros masa lemnoasă la momentul achiziției.

Citeste si: Precizari de la Cotroceni privind mafia lemnului

Organizația de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicității, pe 27 aprilie, filmări care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de rășinoase din țară, acceptă cu bună știință și recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificație, însă compania susține că în procesul de achiziționare a buștenilor respectă legile și reglementările în vigoare și anunță că va demara o anchetă internă și va lua decizii în consecință.

EIA a prezent, într-o conferință de presă, înregistrări video realizate cu camera ascunsă, în care investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câștigat drepturile de punere în valoare a unei cantități anume de lemn din pădurile unei asociații de proprietari din România. În discuțiile pe care aceștia le-au purtat cu oficialii români și austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menționat de mai multe ori intenția de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociația de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. Oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul și au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantități suplimentare de lemn.

La rândul său, compania susține că respectă legislația în vigoare și promite că va demara o anchetă internă.

Holzindustrie Schweighofer face parte din holdingul austriac privat Schweighofer Group. La nivelul anului 2014, compania avea 2.500 de angajați în unitățile de producție din România. Holzindustrie Schweighofer menționează că, în perioada 2002 — 2015, a investit în România 778 de milioane de euro, din care 166 de milioane de euro în ultimii doi ani.

Citeste si: O agentie americana poate zgudui Parlamentul

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.