Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în JUSTIȚIE: schimb de replici între un membru CSM și avocatul Toni Neacșu. Mărul discordiei - OUG lui Tudorel Toader

Facebook
Bogdan Mateescu, judecator CSM

Mult anunțata Ordonanță de Urgență a lui Tudorel Toader bagă zâzanie între magistrați! Un schimb de replici a avut loc sâmbătă pe Facebook între membrul CSM, Bogdan Mateescu, și avocatul Toni Neacșu. Totul a pornit de la o postare a avocatului Toni Neacșu, care a afirmat că a observat o adevărată vânătoare de motive care ar face ca anunțata Ordonanța de urgența a Guvernului privind repunerea în termenul de contestație în anulare pentru toate hotărârile judecătorești pronunțate de complete nelegal constituite să fie ba neconstituțională, ba neconvențională.

„S-au pus pe scotocit în arhive asociații profesionale ale magistraților (FJO, foarte recenta Asociație a Procurorilor), ONG-urile rezistente din justiție (VedemJust) sau judecători militanți pe frontul anti-Guvern (Cristi Danileț și Bogdan Mateescu).

Cercetările lor sunt bine mediatizate de acea parte a presei care duce greul opoziției politice în România, suplinind lipsa de resurse a opoziției reale (Ziare.com, G4media ori Hotnews). 
Totul a culminat cu un material revoltător, publicat pe obscura Politeia.org, dar preluat de presa centrală, prin care se instigă la nerespectarea de către judecători și instanțe a încă neadoptatei Ordonanțe de urgență. 
Se stabilește și un plan (suntem evident în zona de inteligency) de boicotare a ordonanței: provocarea unui Recurs în interesul legii la ÎCCJ, suspendarea la nivelul instanțelor a aplicării ordonanței, sesizarea de către conducerea ÎCCJ a Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională. Totul sub semnul unui îndemn la nesupunere juridică a judecătorilor: "Judecători, fiti independenți! Nu aplicați OUG-uri neconstituționale!"

Ședință DECISIVĂ la CSM - Plenul confirmă noua conducere a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

În acest delir al căutării prin documente juridice au fost scoase la suprafață și prezentate ca fiind infailibile câteva decizii ale Curții Constituționale, o decizie veche CEDO privind România (Brumărescu 1999) și o alta tot de la CEDO privind Bulgaria (Tsanova-Gecheva, 2015).

De partea cealaltă, ministrul justiției s-a limitat la a da "scurte precizări", de altfel corecte, pe facebook.

În realitate, este nu numai constituțional dar și obligatoriu ca Guvernul, în regim de urgență, să reglementeze remedii pentru încălcările grave și sistematice ale dreptului la un proces echitabil care au avut loc la ÎCCJ începand din 1.02.2014. (...) ”, susține Neacșu, adăugând că este „inadmisibil, într-un stat de drept, ca instanța constituțională supremă să constate încălcarea în masă, sistematică și deliberată a unor drepturi fundamentale, iar Statul să nu ia de îndată măsuri efeciente de remediere”.

În plin DEZASTRU în București din cauza vremii sindicaliștii din transporturi ies la PROTESTE: salariile, principala nemulțumire

Bogdan Mateescu, judecător CSM, a reacționat imediat: „Nu intru in vreun tip de contradictii cu vreun avocat prezentat de media ca fost membru CSM (nu stiu daca pentru a-i da o anumita relevanta discursului dincolo de fondul sau discutabil), calitate pe care a pierdut-o dupa o condamnare penala.

Insa ma astept ca structurile statutare care vegheaza la respectarea obligatiilor specifice profesiei de avocat sa aprecieze intr-un final, potrivit legii, fata de unele aspecte care ar putea in mod rezonabil pune astfel de probleme.

Ma astept la asta, dincolo de demersurile judiciare la indemana mea, in calitate de cetatean, pentru ca eu chiar cred ca profesia de avocat este si trebuie sa fie una respectabila.

Si care, fara suparare, ar trebui sa isi fixeze niste standarde de conduita reale si mai ales respectate.”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.