Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL între Franţa şi Marea Britanie: Franţa nu negociază nimic în UE

David Cameron

Preacordul prezentat marţi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru iniţierea unor reforme în funcţionarea blocului comunitar astfel încât să se evite 'Brexitul' (ieşirea Marii Britanii din UE), trebuie adoptat exact aşa cum este, iar propunerile conţinute nu sunt negociabile, a declarat joi ministrul francez de finanţe, Michel Sapin, care a reiterat astfel poziţia Franţei faţă de acest preacord exprimată anterior în termeni asemănători şi de preşedintele Francois Hollande, transmite AFP.

'Ce este pe masă nu mai este negociabil. Nu poate fi o bază de plecare pentru ca Marea Britanie să ceară mai mult', a indicat Sapin la o conferinţă de presă. El a admis totuşi că unele puncte ale înţelegerii ar mai putea fi ajustate. 'Dorim ca Marea Britanie să rămână în UE, locul ei este aici', a adăugat oficialul francez. Dar 'trebuie să fim atenţi ca, într-un mod sau în altul, ceea ce este pe masă să nu repună în discuţie regulile, care trebuie să fie aceleaşi pentru unii şi pentru ceilalţi', a insistat el. Întrebat miercuri despre înţelegerea la care Tusk a ajuns cu premierul britanic David Cameron, preşedintele Francois Hollande s-a declarat împotriva oricăror negocieri suplimentare la Consiliul European de pe 18 şi 19 februarie, când acordul ar trebui să fie adoptat.

David Cameron şi-a formulat în luna noiembrie principalele patru solicitări de a căror realizare a condiţionat atunci decizia sa de a le cere britanicilor să voteze pentru rămânerea în UE, la referendumul pe care a promis să-l convoace cel târziu în 2017, dar despre care a afirmat marţi că s-ar putea desfăşura chiar în lunile următoare. El a cerut în primul rând suprimarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranţii nou-veniţi din alte state ale UE. Celelalte solicitări vizează renunţarea la principiul adoptării monedei euro de către toate statele blocului comunitar, sporirea competitivităţii UE şi renunţarea la abordarea federalistă de adâncire continuă a integrării europene. În urma ultimelor discuţii avute cu Cameron duminică şi luni, Tusk a venit marţi cu mai multe propuneri conţinute într-un preacord trimis celorlalţi 27 de şefi de stat sau de guvern. Printre acestea se numără în special posibilitatea ca un stat membru al UE să poată suspenda acordarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranţii comunitari nou-veniţi în cazul unui aflux migrator masiv şi acceptarea unui aşa-numit mecanism al 'cartonaşului roşu', prin care parlamentele naţionale să poată bloca o iniţiativă legislativă a Comisiei Europene.

Totuşi, astfel de hotărâri nu vor putea fi luate unilateral de un stat, în cazul suspendării ajutoarelor sociale fiind nevoie de acordul Comisiei Europene şi de cel al Consiliului European, iar pentru blocarea unei iniţiative legislative a executivului comunitar se va cere ca cel puţin 55% din parlamentele naţionale să voteze de asemenea împotriva ei. Cameron a răspuns favorabil iniţiativei lui Tusk, apreciind acest acord preliminar dreptul unul bun şi a asigurat că, dacă el va fi finalizat şi aprobat de ceilalţi lideri europeni, le va cere concetăţenilor săi să voteze pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Însă politicienii britanici eurosceptici, inclusiv cei din tabăra sa conservatoare, precum şi presa britanică l-au criticat sever pe Cameron, acuzându-l că a cedat ori că a obţinut prea puţin, mai ales în privinţa a două dintre cele mai importante chestiuni care interesează electoratul britanic, respectiv imigraţia şi repatrierea unor atribuţii de la Bruxelles către Londra, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.