Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal între Turcia şi Germania: Preşedintele Bundestagului îl critică pe 'autocratul' Erdogan

familia Erdogan

Preşedintele Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german), Norbert Lammert, a criticat joi 'ambiţiile autocratice' ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, cu două săptămâni înainte ca Bundestagul să adopte o rezoluţie asupra genocidului armean, ceea ce ar putea deteriora substanţial relaţiile cu Turcia, informează joi AFP. Comportamentul actual al preşedintelui turc se situează 'din nefericire în continuitatea unei serii întregi de evenimente care fac ca Turcia să se îndepărteze tot mai mult de principiile care conduc, în opinia noastră, o democraţie', a declarat Lammert cotidianului german Suddeutsche Zeitung, conform Agerpres.

 

Lammert, membru al Uniunii Creştin-Democrate condusă de cancelarul federal german Angela Merkel, a criticat îndeosebi proiectul de revizuire a Constituţiei turce, menit să ridice imunitatea deputaţilor vizaţi de proceduri judiciare, iniţiativă pe care principalul partid prokurd o consideră o manevră a guvernului pentru a-i înlătura pe parlamentarii săi.

 

Pentru preşedintele camerei inferioare a parlamentului german, Erdogan confirmă astfel 'ambiţiile sale autocratice'.

 

Aceste critici intervin în condiţiile în care pe agenda zilei de 2 iunie a Bundestagului a fost inclus votul pe marginea unei rezoluţii, propuse de grupurile parlamentare Uniunea Creştin Democrat/Uniunea Creştin Socială (CDU/CSU), Partidul Social Democrat (SPD) şi Verzii, rezoluţie intitulată 'Amintire şi comemorare a genocidului armenilor şi altor minorităţi creştine în urmă cu 101 ani'.

 

Atunci când preşedintele german Joachim Gauck a calificat pentru prima dată drept 'genocid' masacrul armenilor din 1915 de către Imperiul Otoman, Erdogan şi-a exprimat furia, acuzându-l, alături de alţii, că 'susţine revendicările bazate pe minciunile armene'.

 

Guvernul german încearcă de mai multe săptămâni să menajeze susceptibilităţile turce, Ankara fiind partenerul-cheie într-un acord controversat cu UE, care a permis reducerea considerabilă a afluxului de migranţi spre Europa. Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, va efectua duminică şi luni o vizită oficială în Turcia, pentru a participa la un summit umanitar mondial.

 

De asemenea, votul Bundestagului pe marginea unui text al cărui conţinut precis încă nu este cunoscut intervine în contextul unor tensiuni în relaţiile germano-turce, din cauza polemicii pe marginea unui poem satiric insultător la adresa lui Erdogan, poem compus de un umorist german.

 

Jan Bohmermann, autorul poemului care-l tratează pe preşedintele turc drept 'pedofil' şi 'zoofil' este urmărit penal de Ankara, urmărire autorizată de guvernul german, după cum cere codul penal în cazul unui delict de insultă la adresa unui oficial al unui stat străin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.