Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL la Budapesta! Mesaj DUR către Orban: 'Lăsaţi-ne, naibii, în pace'

Viktor Orban

Guvernul ungar ar trebui să permită Universităţii Central Europene (CEU) să funcţioneze liber şi să nu compromită libertatea academică pentru a promova o agendă politică, a declarat luni, la Bruxelles, preşedintele şi rectorul instituţiei de învăţământ, Michael Ignatieff, potrivit DPA.

Guvernul premierului ungar Viktor Orban a adoptat luna trecută o lege care stabileşte noi standarde academice pentru învăţământul superior şi care ar putea duce la închiderea CEU de la Budapesta.

"De fapt, mă interesează foarte puţin agenda politică a domnului Orban", a spus Ignatieff la Universitatea Liberă din Bruxelles în timpul unei vizite în capitala europeană care a inclus şi întâlniri cu oficiali ai UE.

"Ideea mea este mult mai simplă de atât: nu luaţi ostatice instituţiile libere pentru a servi agende politice, nu mă interesează care sunt - lăsaţi-ne, naibii, în pace", a declarat el, potrivit Agerpres.

Citește și: Proteste la Budapesta împotriva Rusiei: 'Să OPRIM Moscova' - FOTO

CEU, care a fost fondată de miliardarul american de origine ungară George Soros, a devenit punctul central al unei dezbateri politice, în contextul în care Orban îl acuză de mult timp pe Soros că se implică în afacerile interne ale Ungariei şi a început o campanie împotriva organizaţiilor având legături cu omul de afaceri.

Ignatieff, care a fost în trecut lider al Partidului Liberal al Canadei, a spus că acţiunea guvernului ungar împotriva CEU este "un atac motivat politic".

El a mai afirmat că libertatea academică a CEU înseamnă independenţă nu doar faţă de guvern, ci şi faţă de fondatorul său. "Nu primesc ordine de la George Soros", a declarat Ignatieff.

Ambasadorul Ungariei în Belgia, Zoltan Nagy, a apărat acţiunile ţării sale spunând că legea urmăreşte să corecteze neregulile descoperite în activitatea CEU, inclusiv probleme cu programul de acreditare.

"Guvernul pe care îl reprezint nu consideră CEU ca un teren de luptă pentru discuţii cu George Soros şi cu certitudine nu este o răzbunare politică împotriva instituţiei acestuia", a spus el.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene citat de agenţia ungară de presă MTI, Michael Ignatieff s-a întâlnit luni, la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, şi cu comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovaţie, Carlos Moedas.

Acesta din urmă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu legea, adăugând că este dedicat libertăţii academice.

Ignatieff urmează să participe marţi la un eveniment privind viitorul CEU în Parlamentul Europene, unde vor fi reprezentate de asemenea cele mai mari patru grupuri politice parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.